Uredi i povjerenstva

Povjerenstvo za hrvatski martirologij

dr. sc. Mile Marinčić, povjerenik (volonter)

doc. dr. sc. Mile Marinčić prof. v.š., povjerenik

Trg bana J. Jelačića 9, 44000 Sisak

044/544 560

marincic.mile@gmail.com

Hrvatska biskupska konferencija je na svom 42. zasjedanju osnovala novo tijelo. Riječ je o Komisiji za hrvatski martirologij. Cilj je Komisije odazvati se pozivu Ivana Pavla II. koji je na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da popišu svoje mučenike koji su znali živjeti i umrijeti za druge. Samu Komisiju čini šest svećenika, te stručnjaci povjesničari, a Komisija će ujedno biti i subjekt koji će moći odgovarati na pitanja s toga područja, bila da ona dolaze od strane Vlade ili drugih institucija.

U čast hrvatskih mučenika sagrađena je, blagoslovljena i posvećena crkva na Udbini.

Republika Hrvatska ima Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata. Biskupi su podržali navedeni Zakon, te se aktivno uključili u njegovo provođenje. Biskupi također, podržavaju i obilježavanje dana žrtava totalitarističkih režima, a datum obilježavanja jest 23. kolovoza kada je i Europski Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, uz prijedlog da se u vremenu od 23. kolovoza do 9. rujna proslavi i Dan hrvatskih mučenika.

Komisija podržava i ideju, bolje rečeno inicijativu “svehrvatskog groba”. Prijedlog je da bude na Krbavskom polju podno crkve Hrvatskih mučenika. Namjera je da se na jednom mjestu izgradi svehrvatski grob gdje bi bile položene kosti iz svih grobišta i jama gdje su stradalnici bačeni, s nakanom da im se zatre ime i trag.

Zadaća biskupijski povjerenstava za hrvatski martirologij jest stalno surađivati u radu Komisije pri HBK i BK BIH, te sustavno raditi na razotkrivanju i objavljivanju povijesnih činjenica vezano uz Drugi svjetski rat i poraće, ali i uz Domovinski rat.

Pin It on Pinterest