Kvirinova svjetiljka

Brončana svjetiljka u obliku janjeta, koja se čuva u sisačkom Gradskom muzeju, smatra se jednim od najljepših uporabnih predmeta, koje su koristili kršćani na ovim prostorima u prvim stoljećima kršćanstva.

Ova izuzetno lijepa svjetiljka, posebna je po svom obliku, po ukrasu kojeg nosi i po vrhunskoj izradi.

Napravljena je od bronce i malih je dimenzija, visoka je samo8 centimetara.

Na okruglom profiliranom postolju je tijelo svjetiljke, koje je napravljeno stilizirano, u obliku janjeta s naglašenim runom. S jedne strane je otvor za stijenj, a na suprotnoj strani je pognuta glavu janjeta, koja nosi kristogram.

Kristogram je znak sastavljen od latiničnih slova x i p, a prema nekim interpretacijama naziva se još i Hi Ro, jer x i p su početna slova imena Isusa Krista na grčkom jeziku – Hristos.

Naime još u vrijeme ranog kršćanstva, u tim prvim stoljećima, upotrebljavalo se Kristovo ime kao monogram, sastavljen od jednog ili više slova, jednog ili više Kristovih imena. U početku je to bilo zbog tajnosti ispovijedanja kršćanstva, a kasnije zbog likovnosti i monumentalizacije Kristovog imena.

Ovaj znak se ponekad susreće i pod nazivom Konstantinov monogram. Predaja kaže kako je rimski car Konstantin Veliki u noći uoči odlučujuće bitke usnuo san, u kojem mu je rečeno da će pobijediti, ako na svoje stjegove stavi ovaj znak. Car je to i učinio i pobijedio je svog protivnika u Rimu. Nakon toga je 313. godine donio proglas, kojim je priznao kršćane ravnopravnim svim drugim rimskim građanima i omogućio im javno ispovijedanje svoje vjere. Svjetiljka u obliku janjeta koje nosi kristogram, jedna je od velikog broja predmeta s kršćanskim oznakama koji su pronađeni u Sisku. Svi ti predmeti svjedoče o jakoj i mnogobrojnoj kršćanskoj zajednici u rimskoj Sisciji, u kojoj je bilo i sjedište biskupije. Najpoznatiji biskup je sveti Kvirin, koji je umro mučeničkom smrću početkom 4. stoljeća, prije proglasa iz 313. godine. Istom tom vremenu pripada i mala brončana svjetiljka s kristogramom, koja se ističe svojom simbolikom i ljepotom. (SJ)

Pin It on Pinterest