Grb biskupije

Grb je Sisačke biskupije štit podijeljen vodoravno. Gornje je polje srebrne, a donje plave boje. U središtu donjeg, plavog polja, nalazi se srebrni mlinski kamen, iznad kojega je valovita zlatna crta koja predstavlja rijeke. U dnu gornjeg, srebrnog polja nalazi se zlatni stilizirani sisački Stari most. U sredini štita upisan je zlatni Kristov monogram.

Grb biskupije na taj način povezuje lik svetoga Kvirina koji je naznačen mlinskim kamenom i konopcem kao simbolom njegova mučeništva i obrise sisačkoga Starog mosta kao simbola sjedišta biskupije. U središtu je Kristov monogram o kojem visi mlinski kamen.

Plavo polje simbolizira vode na području Sisačke biskupije: Savu, Kupu, Lonju i Lonjsko polje, Čazmu, Unu, Glinu, Ilovu, Odru i druge. Voda je, povezana s Kvirinovim mlinskim kamenom, te postaje simbolom mučeničke smrti za Krista, no ona je u isto vrijeme i simbol života. Vode potopa značile su život za Nou i njegove, vode Crvenoga mora značile su spasenje za Izabrani narod, vode Jordana značile su ostvarenje Božjih obećanja pri ulasku u Obećanu zemlju i objavu trojedinoga Boga prilikom Isusova krštenja. Konačno, vode krštenja znače spasenje i život svakome tko je u smrt uronjen zajedno s Kristom da zajedno s njime i živi.

Most označava sjedište biskupije, ali simbolizira i posredništvo. Krist je posrednik između Boga i ljudi, jedini pravi Veliki svećenik, on – Bog i čovjek. Crkva sudjeluje na tom Kristovu posredničkom djelu. Opeke od kojih je most izgrađen predstavljaju pojedine vjernike koji se poput udova ugrađuju u Kristovo tijelo, te posreduju njegovu prisutnost u današnjem svijetu. Oni su sol zemlje i svjetlo svijeta.

U središtu je Kristov monogram sastavljen od grčkih slova hi (X) i ro (P). Oblik monograma preuzet je s uljanice iz 4. st. koja je nađena u Sisku. Hi i ro označavaju grčku riječ Hristos – Krist, što znači Pomazanik, Mesija. On je ostvarenje svih Božjih obećanja. O njemu sve ovisi. On je početak i svršetak.

Pin It on Pinterest