Župnik: Dragutin Papić

Dragutin Papić

Katedralni arhiđakonat > Sisačko-pešćenički dekanat

Župa svete Marije Magdalene, Sela

Župa

Župa u Selima osnovana je 1701. godine, odvojivši se od župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Naselja u župi: Sela, Greda, Jazvenik i Stupno. Župa broji 2478 vjernika.

Župna crkva

Župa svete Marije Magdalene, Sela interior
Crkva posvećena sv. Mariji Magdaleni jedna je od najvrjednijih i najljepših baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske. Gradnja je započela 1759. godine na mjestu starije drvene kapele, a završena je i posvećena 1765. godine.
Ova monumentalna crkva ima elipsoidni tlocrt, zidovi su raščlanjeni pilastrima, ima dvije kupole nad lađom i nad svetištem bogato ukrašene štukaturama. Cijela je ukrašena iluzionističko oslikanim oltarima.
Na glavnom oltaru je slika sv. Marije Magdalene Pokajnice s Isusom, a na atici je prikaz sv. Marije Magdalene u pustinji. Četiri su pokrajnja oltara: Svete obitelji, Svih Svetih, sv. Tri Kralja i sv. Franje Ksaverskog s tematski pripadajućim ciklusima slika. U crkvi su izuzetno vrijedne orgulje, rad češkog baroknog majstora Joannesa Janacheka iz 1777. godine. Pročelje nadvisuju dva zvonika s lukovičastim kapama.

Kurija

Ova kurija je jedan od rijetkih primjera kvalitetne zidane barokne arhitekture. Jednostavna je građevina kubičastog oblika, skladnih proporcija, pokrivena četveroslivnim krovištem.

Kapele

Kapela sv. Akacija i 10.000 vojnika mučenika, Greda
Kapela sv. Akacija i 10.000 vojnika mučenika, Greda
Kapela Presvetog Srca Isusova, Jazvenik
Kapela Presvetog Srca Isusova, Jazvenik
Kapela Ranjenog Isusa, Sela
Kapela Ranjenog Isusa, Sela
Kapela sv. Ane, Stupno
Kapela sv. Ane, Stupno

Pin It on Pinterest