15. kol 2010.

Siščani su u župi Pohoda BD Marije svetom misom i večernjim koncertom svečano proslavili blagdan Marijina Uznesenje na nebo. Misno slavlje u 11h predvodio je banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, a koncert u Gospinu čast nakon večernje mise održala je klapa Batuda iz Zagreba.

Za ovaj veliki dan u župi vjernici su imali priliku se pripremiti kroz trodnevnu duhovnu obnovu koju je predvodio fra Ante Barešić. Svaki dan bio je praćen otajstvima svete krunice,euharistijskim slavljem i klanjanjem. Te dane pjesmom su uljepšali mješoviti zbor župe Sv.Marije, dječji zbor i zbor mladih u zajedništvu s mladima koji su ovo ljeto boravili u školi animatora na Malome Lošinju.

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja biskup je blagoslovio nove kipove, Gospu Lurdsku (koja je na vandalski način bila uništena u vrijeme Došašća) i sv. Bernardicu pa je to za same župljane, ujedno i ostali narod bio još jedan dodatan razlog za slavlje.

 

Otac biskup naglasio je važnost Marijine uloge u našem životu jer je Ona naša nebeska majka i zagovornica. Ne napušta nikoga tko se Njenom zagovoru utječe i Njenu pomoć moli. Govoreći o Marijinom uznesenju dušom i tijelom u nebo, biskup Komarica je naglasio kako kršćani moraju biti vjerodostojni i ne bojati se. A znati da je zlo veliko,ali Bog  još veći. Poručio je svemu okupljenom narodu da se ne treba bojati smrti i treba razmišljati o životu poslije smrti. Molite za svoje vjerne mrtve jer je njima to potrebno. Također je žaru propovijedanja potaknuo narod da pjeva majci svojoj „LIJEPA SI LIJEPA, ZDRAVO DJEVO“ i protumačio riječi svima nam dobro poznate pjesme koju Hrvati diljem svijeta pjevaju „RAJSKA DJEVO, KRALJICE HRVATA“ , a koju smo naposljetku i otpjevali.

Biskup nam je na kraju poručio da i dalje ostanemo vjerni svojoj Crkvi, svome narodu,a i svome rodnom kraju i zajedno sa Marijom kličemo „Veliča duša moja Gospodina, klikče Duh moj u Bogu mome Spasitelju (Lk 1,46)“.

Uz mnoštvo vjernika naše župe u slavlju su sudjelovali brojni vjernici grada Siska i okolice i mnoštvo prognanih iz susjedne nam države BIH, pa uz našeg biskupa Vladu drže za biskupa i mons. Komaricu.

Slavlje su lijepim pjevanjem uzveličali mješoviti zbor župe Sv. Marije, dječji zbor „Marijini mališani“ i zbor mladih „Susret“.

Večernji koncert klape Batude organiziran pod vodstvom župnika Branka Koretića i njegovih suradnika oduševio je same župljane i ostale posjetitelje. Nezaboravan koncert klapskih pjesama i širokog spektra ostalih melodija, priredila je publici klapa Batuda. Organizatori su se pobrinuli da se publika okrijepi hranom i pićem,a sav dobrovoljni prilog namijenjen  je za izgradnju nove župne Crkve sv. Marije Kraljice Mira. Župnik Branko zahvalio se klapi te svima okupljenima za potvnu atmosferu i dobrovoljni prilog, i obećao još sličnih susreta i druženja.

     

    

    

Pin It on Pinterest