14. lip 2013.

Povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije Stjepan Vego, na poziv Organizacijskog odbora SHKM Dubrovnik 2014., boravili su 12. i 13. lipnja u Dubrovniku. Tamo su članovima Organizacijskog odbora, u srijedu 12. lipnja, održali predavanje na temu “SHKM u Sisku” kojemu je cilj bio upoznati Dubrovčane kako su tekle pripreme od SHKM u Zadru do onog u Sisku.

U svom predavanju, iznijeli su Odboru strukturu organizacije u Sisku, predstavili svaki pododbor i njezinu djelatnost, ali i posebno se osvrnuli na neke ključne elemente organizacije. Tako se govorilo o animiranju obitelji, volontera, promociji Susreta na lokalnoj i nacionalnoj razini pomoću novih medija i društvenih mreža, sustavu i načinu prijava, predprogramu i njegovoj uspješnosti, nedjeljnom programu po župama, praktičnim pitanjima vezanim uz liturgijsko ruho i posuđe, načinima suradnje s gradskim i županijskim vlastima, te turističkim zajednicama. Izniman naglasak dan je na katehetski priručnik koji sadrži 23 kateheze i dvije duhovne obnove, a tiskan je u 4000 primjeraka i poslan na 2500 adresa u Hrvatskoj i svijetu.

Kao posebnost SHKM u Sisku istaknut je iznimno velik broj volontera, sveukupno 2500, a od toga 1800 mladih uključenih u direktnu organizaciju. Po prvi puta, volonteri su dodijeljeni svakoj prijavljenoj skupini (svakom autobusu, skupinama koje su dolazile vlakom), te su ih dočekali na točkama prilaza Gradu Sisku i cijelo su im vrijeme bili na raspolaganju (vodiči kroz Grad, kulturne znamenitosti, odlazak u župe na smještaj itd.) Na taj način grupa je mogla kvalitetnije iskoristiti vrijeme ne tražeći interesne sadržaje.

Za plodove sisačkog Susreta između ostalog istaknuto je brisanje predrasuda o mladima, buđenje svijesti o zajedništvu i povezivanje različitih krajeva Biskupije, uključivanje mladih i obitelji u župne zajednice, te brojna duhovna zvanja.

Povjerenik vlč. Koretić prenio je predsjedniku Odbora mons. Petru Paliću i članovima pozdrave sisačkog biskupa Vlade Košića, te ujedno poklonio mons. Paliću i povjereniku za pastoral mladih Dubrovačke biskupije vlč. Marinu Lučiću fotomonografiju SHKM u Sisku “U svjetlosti hodimo”.

Na kraju je mons. Palić zahvalio gostima i istaknuo kako će ovo detaljno iznošenje iskustava i problematike organizacije biti od iznimne pomoći Odboru i Dubrovačkoj biskupiji.

Pin It on Pinterest