11. lip 2013.

Dan Stjepana i Antuna Radića, Sisačko-moslavačke županije i općine Martinska Ves proslavljen je u utorak 11. lipnja misnim slavljem koje je za pokojnu braću Radić i sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Matom Malekinušićem.

Uz brojne okupljene vjernike misnom slavlju su nazočili i predstavnici vlasti: sisačko-moslavačka županica gospođa Marina Lovrić Merzel sa suradnicima, župan Zagrebačke županije gosp. Stjepan Kožić, župan Koprivničko-križevačke županije gosp. Darko Koren, predsjednik Hrvatske seljačke stranke gosp. Branko Hrg, predsjednica Županijskog HSS-a gđa Marijana Petir i općinski načelnik Martinske Vesi gosp. Stjepan Ivoš

U homiliji govoreći o Radićima biskup je podsjetio kako je danas upravo i rođendan braće Radić, Antuna koji je bio književnik – filolog, prosvjetitelj hrvatskih seljaka, narodni zastupnik u saboru i prosvjetni djelatnik i Stjepana političara, pisca, narodnog zastupnika u Hrvatskom saboru i hrvatskog mučenika. Obojica su zajedno osnovala Hrvatsku seljačku stranku, koja je za svoje geslo od samoga početka 1904. godine uzela riječi: „Vjera u Boga i seljačka sloga!“

Biskupova homilija u cijelosti

Čestitajući Dan Sisačko-moslavačke županije, županiji i županici Lovrić Merzel, biskup je upozorio kako izbor toga dana kao Dana županije obvezuje. „Koliko je našoj županiji sveta vjera u Boga? Koliko je Crkva uvažavana i podupirana? A koliko su važna seljačka pitanja i zadovoljstvo naših seljaka, radnika, običnih ljudi? Ili se ta pitanja koja su važna za Crkvu, za naša sela i njihove stanovnike ne nalaze u, kako se to kaže, prioritetima?“, zapitao se Košić.

U nastavku poseban osvrt i pozornost biskup je dao na poruke Stjepana Radića, koji je 20.lipnja 1928., zajedno s Pavlom Radićem i Đurom Basaričekom, te Ivanom Pernarom i Ivanom Granđom, u beogradskoj skupštini doživio atentat. „Ta je njihova smrt, posebno smrt Stipice Radića, izraz mučeništva za svoj narod. O kada bi i danas politički vođe za svoj narod bili spremni i umrijeti! To se možda čini danas nepotrebnim i kao stvar prošlosti, ali to je prevažno pitanje: je li našim političarima stvarno na pameti i na srcu dobro naroda i jesu li se oni za taj svoj narod spremni žrtvovati, ili naprotiv misle samo na sebe, na svoj položaj i za tu su svrhu sve spremni učiniti, ljudima pričati bajke, varati i krasti, obmanjivati i ne činiti ništa za zajedničko dobro? Kad gledamo kako naš narod propada, pitamo se, nije li to zato što ima loše vođe, nesposobne političare, ali još ni to nije toliko zlo koliko činjenica da nemaju hrabrosti zatomiti svoje interese i boriti se za interese naroda, pa i pod cijenu vlastitoga života“, rekao je biskup i još na kraju poručio: „Mi se danas, na njihov rođendan, molimo za njihove duše, za njih da u Bogu prime svoju nagradu. Ali molimo se i za njihovo djelo, a to je naša slobodna Domovina, to su naš narod i naša hrvatska država, to su naši predstavnici, političari, prosvjetitelji, učitelji, znanstvenici i svi žitelji Lijepe naše, da svi mi njih slijedimo, da se ne bojimo trpljenja i žrtve, da se hrabro borimo i zalažemo za dobro svoga naroda, u istini i poštenju, u radu i požrtvovnosti, u iskrenosti i dobroti“.

Misnom slavlju prethodilo je polaganje vijenaca na spomenik s poprsjem braće, te zajednička molitva koju je predvodio domaći župnik vlč. Mate Malekinušić.

 


Pin It on Pinterest