4. pro 2010.

Na 1. obljetnicu ponovne uspostave Sisačke biskupije u nedjelju 5. prosinca mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup predvodio je euharistijsko slavlje u svojoj sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa okružen svećenicima te brojnim vjernicima Sisačke biskupije. U prigodnoj propovijedi biskup Vlado je rekao kako je točno prije godinu dana kad je u Zagrebačkoj katedrali, apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari objavio da je papa Benedikt XVI. osnovao dvije nove biskupije: Sisačku i Bjelovarsko-križevačku, te objavio imena mjesnih biskupa. Tako se ispunilo višestoljetno iščekivanje vjernika ovoga kraja da Sisak opet dobije biskupiju, kao što je to bilo u prvom tisućljeću naše kršćanske i dijelom, hrvatske povijesti. Taj svojevrsni dugi Advent bio je ispunjen nadom da je moguće ovdje, u Sisku, uspostaviti sjedište biskupije, što je Sisak i bio već u samim apostolskim vremenima. I nada se ispunila, rekao je biskup Vlado, te dodao kako se ta nada ispunila zato što je vjerni puk Božji, ustrajao u ispovijedanju svoje kršćanske katoličke vjere i u dobro i još češće u zlo vrijeme svjedočeći svoju pripadnost Kristu Gospodinu. Ta je ustrajnost, koja je često bila plaćena teškom cijenom, poput našeg zaštitnika sv. Kvirina, sisačkog biskupa, koji je svojom krvlju posvjedočio svoju vjernost Kristu Gospodinu, dovela do ponovne uspostave Sisačke biskupije.

 

Godinu dana nakon ponovne uspostave naše Biskupije, mi zahvaljujemo Bogu na tom daru, ali se i pitamo jesmo li ispunili očekivanja? Prije svega, jesmo li ispunili ne ljudska već Božja očekivanja. I pitajmo se svi, jer nije to samo zadaća biskupa i svećenika, nego svih vjernika, čitave naše Crkve sisačke! No, dok smo tu, a drugih nema, valja nam se prihvatiti posla, Božjeg posla, rekao je Sisački biskup i završio: „Dok danas zahvaljujemo na milosti Sisačke biskupije, zahvaljujemo i svim ljudima koji se nesebično ugrađuju svojom suradnjom, žrtvom i potporom u izgradnji naše Sisačke Crkve.“

Na kraju misnog slavlja na kojem su uz brojne vjernike prisustvovali predstavnici vlasti grada Siska i grada Kutine, mr. Antun Sente, katedralni župnik čestitao je biskupu Prvu obljetnicu ponovnog uspostavljanja Biskupije riječima: Uvjeren sam da Crkva Sisačka pod Vašim mudrim vodstvom u ime Isusa Krista, snažnije, toplije, iskrenije, grli ovaj puk sisački, i pokazuje mu putove kojim treba hodati. Postoje brojni dokazi da je to tako. Svećenici Crkve sisačke često izražavaju zadovoljstvo i upravo u Vašoj osobi, u mjesečnim ali i češćim susretima osjećaju obiteljsko zajedništvo. Gradonačelnici gradova na području Biskupije svjedoče kako se oživljavanjem Sisačke biskupije u njihovim gradovima osjeća veći žar, veći angažman, ne samo u Crkvi, nego i u najširem području Crkvenog djelovanja. To će isto tako posvjedočiti studenti o kojima na poseban način želite brinuti osnivanjem zaklade i darivanjem stipendija. Osjećaju to i siromašni kojima posebnu svoju ljubav i brigu pokazujete osnivanjem Caritasa i ostvarivanjem konkretne pomoći. Vjerujem da to vide i svi oni koji prate vijesti i vide da sada iz Siska dolazi puno pozitivnih vijesti koje su upravo ostvarene Vašom inicijativom i ljudi oko Vas potpomognutih i potaknutih Vašim dobrim vodstvom.

Sve su to razlozi da budemo Bogu zahvalni na daru Biskupije i što nam je Bog preko Svetog Oca baš Vas podario za duhovnog pastira. Dragi biskupe Vlado, čestitam Vam te izražava želju da još dugo, dugo vodite ovu Crkvu sisačku na ponos svima nama.“ rekao je katedralni župnik Sente.

Samoj liturgijskoj proslavi prve obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije prethodio je Simpozij o Sisačkoj biskupiji „Antiquam fidem“ koji je otvoren u petak 3. prosinca, a trajao je dva dana u organizaciji Sisačke biskupije i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Siska, a održavao se u Hotelu Panonija u Sisku. Na Simpoziju je nastupilo 26 predavača od koji su 4 akademika. Drugi dan za sudionike Simpozija organizatori su pripremili studijsko putovanje do kulturnih i vjerničkih znamenitosti Sisačke biskupije. Tako su posjetili drvene kapele Svetog Petra i Pavla u Boku Palanječkom i Svetog Ivana Krstitelja u Drenčini koje zbog svoje drvene izrade i prekrasnih oslika u unutrašnjosti imaju posebnu umjetničku vrijednost. Sudionike Simpozija organizatori su odveli na gradilište crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori koja se ponovno gradi u gotičkom stilu a u potpunosti je bila srušena u Domovinskom ratu, te crkvu Svetog Lovre u Petrinji koja je isto tako pretrpjela potpuno uništenje u Domvinskom ratu, a sada je nova izgrađena u prijašnjim gabaritima. Posebnu ljepotu Sisački gosti su vidjeli u Ivanć – Kloštru u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, te u župnoj pinakoteci o kojima brigu vode mala braća franjevci. Studijsko putovanje završilo je u Kutini u crkvi Gospe Snježne gdje je mons. Vlado Košić predvodio euharistijsko slavlje na kojem je propovijedao dr. Darko Tepert OFM, predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija. Sisački, petrinjski i kutinski gradonačelnici Dinko Pintarić, Željko Nenadić i mr. sc. Davor Žmegać priredili su svečani ručak i večere u čast sudionika Simpozija. AS

fotogalerija

Pin It on Pinterest