3. pro 2010.

„Antiquam fidem“ Simpoziji o Sisačkoj biskupiji otvoren je u petak 3. prosinca ove godine povodom 1. obljetnice ponovnog oživljavanja Sisačke biskupije. Simpoziji koji traje dva dana organiziraju Sisačka biskupija i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Sisak, a održava se u Hotelu Panonija u Sisku.

Na samom početku okupljenim gostima i organizatorima Simpozija obratio se kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački te Veliki kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta pitajući se kako je tako brzo simpozij o jednoj biskupiji? Ali već i sama bula govori o drevnoj vjeri u Krista koja je ovdje duboko zasađena od prvih kršćanskih stoljeća i to je onaj temelj na kojem se ponovno uspostavila Sisačka biskupija, odgovorio je kardinal Bozanić te dodao: Ova biskupija nam doziva u pamet drevnu Sisačku biskupiju iz ranih kršćanskih stoljeća i stoga nam je drago da se povijest i sadašnjost povezuju razmatrajući ono što je bilo, ono što se ovdje događalo i što je temelj za ono novo što raste. Stoga, čestitam i srdačno pozdravljam domaćina mons. Košića, biskupa sisačkog, njegovog kolegu, biskupa bjelovarsko križevačkog, jer istoga dana 5. prosinca 2009. uspostavljena i Bjelovarsko-križevačka biskupija. Čestitam mladoj i drevnoj biskupiji na onome što je već kroz godinu dana pokazala što je pokrenula rekao je kardinal Bozanić.

Fotogalerija

 

Nazočnima se obratio i Zoran Šikić, državni tajnik u Ministarstvu kulture u ime ministra kulture i predsjednika Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Republike Hrvatske, mr. Bože Biškupića i u svoje osobno ime ističući kako Bula pape Benedikata XVI. Antiquam fidem, o ponovnoj uspostavi Sisačke biskupije već svojim nazivom izražava značaj koji u sebi čuva ova biskupija, uranja nas u davninu, u drevne korijene koji dopiru do prvih stoljeća kršćanstva. Naziv ove bule u sebi nosi isto tako i težinu bogatog kulturnog nasljeđa ovoga grada i biskupije, grad u kojem su ljudi izgrađivali duh a istovremeno i svaki drugi razvoj i napredak zadužuje i ovaj naraštaj da zauzeto nastavi rad na zasadama ove bogate i drevne tradicije rekao je državni tajnik Šikić.

Okupljenim predavačima i sudionicima Simpozija uputili su riječi pozdrava i Marina Lovrić – Merzel, županica Sisačko-moslovačke županije, Dinko Pintarić, gradonačelnik Grada Siska i prof. dr. Slavko Slišković, prodekan na KBF u ime mons. dr. Josipa Oslića, dekana KBF-a koji je uz Sisačku biskupiju suorganizator Simpozija.

Simpoziji o Sisačkoj biskupiji otvorio je mons. dr., Vlado Košić, sisački biskup riječima: „Kada je papa Ivan Pavao II. bio u Splitu 1998., rekao je: „Ovdje povijest ne šuti!“ I mi bismo mogli reći to isto, promatrajući Sisak i njegovu baštinu: Ovdje govori povijest, u Sisku progovara njegova kultura, Sisak je baština koja nas sve obvezuje. „Antiquam fidem“ naziv je bule pape Benedikta XVI. kojom je on ponovno uspostavio drevnu i nekoć slavnu Sisačku biskupiju. Naziv je to koji ukazuje na drevnost vjere i baštine koju smo naslijedili. O svemu tome bit će riječi u izlaganjima koja slijede. Svima vam želim ugodan boravak u Sisku, plodno sudjelovanje na ovom Simpoziju“ Rekao je biskup Vlado nakon čega je uslijedio radni dio Simpozija.

Prvo predavanje održao je Red. prof. dr. sc. Emilio Marin, Veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i član Francuske akademije znanosti i umjetnosti pod nazivom: „Glavni pravci i glavne osobe starokršćanske arheologije u Hrvatskoj“ nakon čega je uslijedilo predavanje dr.sc. Branke Migotti, članice HAZU na temu „Prostor ranokršćanske biskupije Siscije i njegova arheološka ostavština“.

Simpozij „Antiquam fidem“ nastavlja se tokom cijelog dana a završit će u subotu posije podne Studijskim putovanjem po značajnim mjestima Sisačke biskupije. Simpozij je otvoren za javnost. AS

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest