23. lip 2013.

Mještani sela Grede (župa Sela kod Siska) svečano su proslavili svoje nebeske zaštitnike Sv. Akacija i drugove, mučenike u subotu 22. lipnja.

Sveto misno slavlje ispred seoske kapelice svetih zaštitnika sela predslavio je mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije i prepošt Stolnog Kaptola Sv. Križu u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom preč. Matom Sukalićem. U svojoj pozdravnoj riječi župnik Sukalić je izrazio radost da se lijepi broj župljana našao na ovom povijesnom mjestu gdje se Sv. Akacije i deset tisuća drugova, mučenika časte stoljećima, još iz vremena čuvene Sisačke bitke koja je bila upravo na njihov spomendan prije 420 godina. Toma Bakač Erdödy, jedan od zapovjednika pobjedničkih postrojbi iz Sisačke bitke, ovdje se sa svojim braniteljima zahvalio Svecu i njegovim drugovima, mučenicima za izvojevanu pobjedu.

U svojoj prigodnoj propovijedi mons. Cvitkušić je istakao da su nam Sv. Akacije i njegovi drugovi, mučenici vremenski tako daleko, ali svojom vjerom, principijelnošću, karakterom, te odlučnošću u ispovijedanju Evanđeoske poruke spasenja tako blizu. Akacije je kao rimski vojskovođa bio poslan u Armeniju sa devet tisuća vojnika da uguši ustanak pobunjenika. Pošto su mu se ukazali anđeli, on i njegovi vojnici, njih devet tisuća dalo su krstiti. Time su na sebe navukli bijes cara Hadrijana. Car je poslao na njih barbarsku vojsku da ih uništi. Čak je tisuću barbarskih vojnika prešlo na kršćanstvo. Ipak su Akacije i njegovi drugovi izgubili bitku, a potom bili bičevani trnovim granama i razapeti na brdu Ararat. U nastavku propovijedi propovjednik je naglasio da su Akacije i njegovi drugovi, mučenici bili dosljedni u djelovanju i neustrašivi u ispovijedanju Krista raspetog i uskrslog. „Ti sveti mučenici i nama poručuju da ne smijemo opravdavati i dopuštati ono što Bog ne dopušta. Ne smijemo šutjeti na nepravdu inače smo sukrivci.“ A onda se propovjednik zapitao kako odgajamo svoju djecu, da li im prenosimo prave kršćanske vrednote ili popuštamo, ne želeći im se zamjeriti? Na kraju je poručio: „Ne dopustimo da nam mladi odrastaju u neodgovornosti, neradu, besposlici koji često vode u drogu, u alkohol i u razvrat i u svaku drugu ovisnost!“

Svojim skladnim pjevanjem misno slavlje su uveličali mladi iz župe Sv. Marije Magdalene u Selima.

(MC)

Pin It on Pinterest