11. ruj 2010.

Sisački biskup mons. dr. Vlado Košić u nedjelju 12. rujna 2010. godine posvetio je crkvu sv. Antuna Padovanskoga u Hrvatskoj Kostajnici. Na svečanosti proslave bili su provincijalni ministar fra Željko Železnjak, upravitelj župe sv. Nikole biskupa u Hrvatskoj Kostajnici fra Stjepan Jambrošić, župni vikar fra Svetislav Krnjak, fra Petar Žagar, upravitelj župe sv. Antuna Padovanskoga u Čuntiću, fra Josip Vrbanec, župnik župe Uznesenja blažene Djevice Marije iz Kloštra Ivanića, fra Franjo Tomašković, gvardijan i župnik župe Presvetoga Trojstva u Karlovcu te druga braća franjevci, redovnice i redovnici te vjernici.

 Crkvu i samostan sv. Antuna Padovanskoga u Domovinskom ratu 1991. godine srušili su srpski okupatori. Godine 1996. Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba počinje obnovu crkve i samostana. Crkva sv. Antuna Padovanskoga u Hrvatskoj Kostajnici obnovljena je solidarnošću sve braće Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske i mjesnih vlasti te donacijama iz Hrvatske i inozemstva.

  Na početku slavlja posvete crkve ispred zatvorenih vratiju obnovljene crkve sv. Antuna Padovanskoga u Hrvatskoj Kostajnici upravitelj župe sv. Nikole biskupa iz Hrvatske Kostajnice fra Stjepan Jambrošić predao je sisačkome biskupu mons. dr. Vladi Košiću ključeve crkve sv. Antuna Padovanskoga. Potom je u ime vjernika župe sv. Nikole biskupa iz Hrvatske Kostajnice mons. dr. Vladu Košića, sisačkoga biskupa i predvoditelja slavlja posvete crkve, pozdravila Marija Krupić, pastoralna vijećnica. Ona je kratko opisala povijest gradnje crkve, njeno rušenje i njenu obnovu. Rekla je kako je upravo na današnji dan 12. rujna 1995. godine bio proboj branitelja i oslobađanje grada Hrvatske Kostajnice.

 Potom je biskup mons. dr. Vlado Košić uveo u slavlje kratkim govorom o otajstvu Crkve. Zatim je predao upravitelju župe fra Stjepanu Jambrošiću ključ crkve da otvori crkvu. Upravitelj župe je tada otvorio crkvu te je procesija na čelu s biskupom mons. dr. Vladom Košićem ušla u crkvu pjevajući pjesmu ‘Uđite s hvalama na vrata njegova’. Potom je Biskup blagoslovio vodu i poškropio zidove crkve, vjernike i oltar. Nakon Službe čitanja Biskup je imao homiliju.

 U homiliji Biskup je rekao je kako nam je doista potrebna uređena crkva, sveto mjesto susreta s Bogom. Mi, kršćani, živi smo Božji hram ali su potrebni sveti znakovi da nas neprestano potiču na to. Sagrađena i posvećena crkva takav je najizvrsniji znak budući da sama njezina prisutnost u jednom mjestu poziva vjernike na molitvu i na susret s Bogom. Biskup je rekao kako se usudi reći da je rušenje crkvi bilo rat protiv Boga. Prva meta su bile baš crkve koje ukazuju na prisutnost Božju te su  upravo zato toliko smetale neprijatelje jer u našim gradovima i selima svoje zvonike dižu prema nebu, te su ih neprijatelji nemilosrdno rušili nadajući se da će tako zatrti našu čežnju za nebeskim.

Pin It on Pinterest