11. ruj 2010.

U sklopu trodnevne duhovne pripreme za proslavu Svetkovine Uzvišenja Svetog Križa Katedralna župa u Sisku i Narodna knjižnica i čitaonica Sisak organizirale su izložbu svetih sličica pod nazivom „Pobožnost puka sisačkog“ u prostorima središnjeg odjela Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku. Otvorenje izložbe bilo je u nedjelju, 12. rujna 2010. godine na kojem je govorila gospođa Snježana Pokorny, ravnateljica Knjižnice, gospodin Vid Balog, glumac i pasionirani istražitelj pučke pobožnosti i mr. Antun Sente, katedralni župnik.

 

U svome obraćanju posjetiteljima izložbe gospođa Pokorny izrazila je radost zbog dobre suradnje između Sisačke katedrale i Narodne knjižnice u Sisku o čemu svjedoči i ova izložba. Gospodin Balog prezentirao je kratku povijest nastajanja svetih sličica koje su se izrađivale i prije Gutembergovog tiskarskog stroja, ali ipak tim otkrićem dobile novi zamah. Svete sličice koje su se donosile iz različitih hodočašća jesu preteča današnjim razglednicima stoga je dobro da su izložene u pravoj knjižnici. Župnik Sente je u svome obraćanju prezentirao nastanak izložbe. Naime, članice kreativne radionice katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa već nekoliko mjeseci prikupljaju svete sličice za potrebe izrade župnih suvenira. Ne sluteći da će prikupiti toliki broj i tako vrijedne svete sličice u dogovoru s župnikom odlučile su prikupljene svete sličice pokazati javnosti. Prezentirane svete sličice nastale su u Hrvatskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Izraelu, Češkoj i Slovačkoj, a neke su starije više od 100 godina. Konačni odabir izloženih svetih sličica učinile su gospođa Štefica Kraker, voditeljica Kreativne radionice katedralne župe i gospođa Spomenka Jurić, voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije i voditeljica Skupine za povijesna istraživanja Katedralne župe.

Izložba će biti otvorena do 27. rujna ove godine u prostorima Središnjeg odjela Narodne knjižnice i čitaonice u Rimskoj ulici.

Pin It on Pinterest