6. stu 2010.

 Sisački biskup, mons. dr. Vlado Košić, započeo je svoj pastirski pohod u Glinsko-petrinjskom dekanatu, u kojem je 5. studenoga 2010. godine pohodio župe Glina, Maja i Viduševac.

Prvoga dana pastirskoga pohoda, u pratnji župnika Alfreda Kolića i župnoga vikara Dražena Lauca, biskup se susreo sa gradonačelnikom grada Gline gospodinom Milanom Bakšićem i suradnicima; ravnateljima, djelatnicima i učenicima osnovne i srednje škole te s ravnateljicom Dječjeg vrtića Glina, djelatnicima i djecom, koja su biskupu priredila topli doček uz pjesmu: „Mir bio s tobom, brate moj.“ Mir i blagoslov Božji pratio nas je tijekom cijeloga dana koji nam je do mraka bio ispunjen divnim susretima s vjernicima naših župa.

U popodnevnim satima biskup je pohodio obitelj Bradarić, kojoj je želio pružiti osobnu duhovnu podršku, a osobito gospodinu Ivici, kojemu se život izmijenio, ostavši nepokretan, nakon nesreće u šumi.

 

U popodnevnim satima susreo se sa ravnateljicom Kaznionice, gospođom Katicom Gašljević – Tomić i suradnicima, koji su biskupu pokazali novosagrađeni dio Kaznionice. Biskup je upoznat i s činjenicom da za Kaznionicu treba imenovati svećenika, duhovnika koji će u istoj češće boraviti i voditi brigu za duhovni život zatvorenika.

Nakon susreta s članovima Marijine Legije, istoga dana, u 18. sati predslavio je sv. misu u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini. Nakon euharistije, u prostorijama župnog dvora, susreo se s članovima ŽPV-a i ŽEV-a svih župa.

U nedjelju, 7. studenoga u 9.00 sati, mons. Košić predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Franje Ksaverskoga u Viduševcu. Na početku mise biskupa je pozdravio viduševački župnik Alfred Kolić, izražavajući osobnu radost, kao i radost cijele župe, zbog prvog službenog pohoda u prvoj godini pononvno uspostavljene Sisačke biskupije, što je znak da je biskupu prioritet živa Crkva. U ime župljana biskupu je riječ dobrodošlice uputila gospođa Slavica Kežman.

Nakon euharistijskoga slavlja, biskup se uputio prema svećeničkoj grobnici ispred koje se u molitvi spomenuo svih pokojnih svećenika koji počivaju na mjesnom groblju.

Druženje s vjernicima župe nastavilo se, uz lijepe zvukove tamburice, u prostorijama pastoralnoga centra. Istoga je dana u 11. sati u prepunoj glinskoj crkvi, predslavio sv. misu. Riječi dobrodošlice uputili su mu domaći župnik, u ime vjernika Mario Gregurić, izrazivši želju da pastirski pohod našim župama urodi plodom novih duhovnih zvanja koja su tako potrebna Crkvi, a osobito našoj ponovno uspostavljenoj Sisačkoj biskupiji. „Kada bi bilo duhovnih zvanja, bez obzira na broj župljana u župi, svaka bi župa mogla imati svojeg župnika“, riječi su koje je biskup uputio župljanima pozvavši ih na obiteljsku molitvu za duhovna zvanja. Nakon euharistije, zajednica mladih i krizmanici susreli su se s biskupom u vjeronaučnoj dvorani u kojoj ga je u ime mladih pozdravila članica zbora Renata Tominović Ceković.

Pastirski pohod se nastavlja i u nedjelju 14. studenoga 2010. godine kada će u Maji u 11.00 sati predslaviti sv. misu za sve vjernike župe Maja. Župu Mala Solina pohodit će u proljeće, u terminu koji će biti naknadno dogovoren i objavljen.

Pin It on Pinterest