5. pro 2009.

Sisačkim biskupom imenovao je mons. Vladu Košića, dosadašnjega zagrebačkog pomoćnog biskupa.Bjelovarsko-križevačkim biskupom imenovao je mons. Vjekoslava Huzjaka, dosadašnjeg generalnog tajnika HBK.

Odluku Svetog Oca u zagrebačkoj katedrali, nakon mise đakonskoga ređenja, objavio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari.

Nove biskupije utemeljene su podjelom teritorija Zagrebačke nadbiskupije i sufraganske su iste metropolijske Crkve zagrebačke.

Utemeljenjem dviju novih biskupija Zagrebačku crkvenu pokrajinu sada čine: Zagrebačka nadbiskupija kao sjedište metropolije te sufraganske biskupije; Križevačka eparhija za vjernike bizantskog obreda te biskupije Varaždinska, Sisačka i Bjelovarsko-križevačka.

 

Katedrala Sisačke biskupije bit će sadašnja župna crkva Uzvišenja sv. Križa u Sisku, a sveti Kvirin, biskup i mučenik iz Siska bit će zaštitnik biskupije.

Katedrala Bjelovarsko-križevačke biskupije bit će sadašnja župna crkva Svete Terezije Avilske u Bjelovaru, a sadašnja crkva Svetog Križa u Križevcima bit će konkatedrala. Zaštitnik Bjelovarsko-križevačke biskupije bit će sveti Marko Križevčanin, mučenik iz Križevaca.

Nakon utemeljenja Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, Hrvatska sada ima 17 biskupija (uključujući Vojni ordinarijat). Ima 5 nadbiskupa ordinarija, 12 biskupa ordinarija, 3 pomoćna i 3 umirovljena biskupa.

Zaključna riječ kardinala Josipa Bozanića na kraju mise đakonskog ređenja, 5. prosinca 2009. u zagrebačkoj katedrali, nakon objave da je papa Benedikt XVI. osnovao nove biskupije

Draga braćo i sestre, od prvih vremena života Crkve među njene najvažnije događaje pripada osnivanje novih biskupija, toga djela Duha Svetoga. Kao nadbiskup zagrebački, na kraju ovoga lijepoga slavlja đakonskoga ređenja koje nas podsjeća na srž kršćanskoga života – služiti braći i sestrama u ljubavi kao pripadnici otajstva Crkve – danas sam obuzet još jednom radošću koju nam je priopćio preuzvišeni gospodin Apostolski nuncij, radošću zbog ovoga iznimnog dara novih biskupija kojim smo obdareni u ovogodišnjemu došašću.

Taj dar budi zahvalnost prema Svetomu Ocu Benediktu XVI. koji je Crkvu u Hrvatskoj obogatio dvjema novim biskupijama, nastalim na području naše Zagrebačke nadbiskupije.

Zahvalnost i radost odraz su osjetljivosti Svete Stolice za naše konkretne pastoralne prilike, ali i prepoznavanja nastojanja i života Crkve koji pokazuje vitalnost a, po njoj, nove potrebe, kako bi se naš kršćanski poziv ostvarivao većom snagom crkvenosti, vođene Duhom Svetim.

Osnivanje novih biskupija ima svoju važnost ne samo za crkveno djelovanje, nego otvara nove prostore i mogućnosti u hrvatskome narodnom biću u njegovoj kulturološkoj i općedruštvenoj slojevitosti, izrasloj na kršćanskoj baštini. O dobrim plodovima novih procesa uređivanja ustroja Katoličke Crkve u proteklim godinama svjedoče brojni primjeri u našoj Domovini. Želja mi je da to bude prepoznato i prihvaćeno i na području koje obuhvaćaju Sisačka i Bjelovarsko-križevačka biskupija, uključivanjem svega plemenitoga i dobroga što resi dušu, um i snagu hrvatskoga čovjeka.

Ove će dvije biskupije započeti svoj povijesni hod u godini u kojoj obilježavamo 50. obljetnicu smrti bl. Alojzija Stepinca. Naime, uspostava drevne Sisačke biskupije, koja je do sada postojala kao naslovna biskupija, zaživjeti će dana 6. veljače 2010. godine, izvršenjem bule o ponovnoj uspostavi biskupije i preuzimanjem službe novoimenovanog sisačkog biskupa. Nova će Bjelovarsko-križevačka biskupija zaživjeti dana 20. ožujka 2010. godine, izvršenjem bule o osnivanju biskupije te ređenjem i preuzimanjem službe prvog bjelovarsko-križevačkog biskupa.

Čvrsto vjerujem da će blaženi Alojzije Stepinac, kao i dvojica pastira-mučenika: sveti Kvirin Sisački i sveti Marko Križevčanin, zaštitnici novih biskupija bdjeti nad svjedočanstvom, poletom i rastom zajedništva u Isusu Kristu te da će vjernički puk napredovati u vjeri, nadi i ljubavi.

Radujući se novoj stvarnosti u krilu Crkve, sve vas pozivam na žarku molitvu Gospodinu da nas na tome putu i dalje vodi svojim Duhom i neumornom ljubavlju prema Crkvi. Od srca čestitajući imenovanim pastirima novih biskupija, mons. Vladi Košiću i mons. Vjekoslavu Huzjaku, toplo ih preporučujem u vaše molitve.

Predraga braćo i sestre, radujmo se u Gospodinu i molimo njegov blagoslov!

Pin It on Pinterest