10. stu 2009.

Nadbiskup Eterović ohrabrio Siščane u iščekivanju biskupije

Naslovni nadbiskup Siska, mons. Nikola Eterović, predslavio je misno slavlje u crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Sisku 29. studenog o 10 obljetnici preuzimanja Siska kao svoje naslovne biskupije. Uz brojne vjernike na euharistijskom slavlju koncelebrirali su mons Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački, mons. Lovro Cindori, kanonik, preč. Ivan Hren, ekonom Nadbiskupije, preč. Alojzije Petranović, župnik u miru, mr. sc. Antun Sente, ml., župnik, te vlč. Malden Vuk, župni vikar. Tom prigodom u propovijedi nadbiskup Eterović je istaknuo kako današnja poruka evanđelja „Uzdignite se podignute glave“ vrijedi iz za Sisak, nakon tolikih stoljeća gotovo je bila zamrla uspomena na njegovu slavnu prošlost koja ima odjeka također i na sadašnjosti.

 

Nakon što mu je župnik mr. Antun Sente u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Crkvu u Sisku, a osobito kao naslovni nadbiskup Siska na promociji grada Siska darovao repliku zlatnog raspela iz Siska pronađeno na obalama Kupe iz 11. stoljeća nadbiskup Eterović je rekao: „Evo, deset godina Sisak je kao naslovna biskupija, nadajmo se na zagovor svetoga Kvirina, da će uskoro biti i prava biskupija. Kako bi Sisak grad nadajmo se i nova crkvena jedinica, stalno imala uzdignutu glavu, stalno bila ponosna na svoju povijest, još više kako bi ta povijest bila inspiracijom za sadašnje vrijeme i još bolju budućnost, želio sam vam ostaviti znakovite uspomene. Mi znamo kako se treba moliti jer smo kršćani, stoga vam ostavljam za vaš muzej, nadam se uskoro biskupijski, faksimil najstarije molitve Očenaša iz kraja drugoga stoljeća, čije se original čuva u Vatikanskoj biblioteci, a napisan je na grčkom jeziku, tu su dvije pergamene, jedna je molitva Očenaša, a druga je Proslov evanđelja svetog Ivana.

Drugi spomen, koji Vam darujem je Biblija. Prigodom Sinode o Riječi Božjoj izdana je ova Biblija poliglota, Stari zavjet na pet jezika, a Novi zavjet na četiri jezika.

Ova je Biblija objavljena u tisuću primjeraka, a Sveti Otac Benedikt XVI darovao ju je biskupima, te je na taj način razasuta po cijelome svijetu. Za nas je značajno, taj mali povijesni podatak, što je uvod na raznim jezicima napisao sisački naslovni nadbiskup.

I na kraju, jedan također znakoviti čin uspomene, misnica koju je Sveti Otac darovao sinodalnim ocima, dakle, i glavnom tajniku Biskupske sinode tijekom zadnje skupštine, posebne skupštine za Afriku, biskupske sinode, koju vam sada darujem. Ona ima znak, nosi i grb Svetoga Oca Benedikta XVI, koji će biti znak povezanosti i ove Crkve sa Petrovim nasljednikom koji je pastir sveopće Crkve.

Neka ovi znakovi budu poticaj na ovu poruku Došašća, koje je također i Došašće za Sisak, kako bi se ostvarila želja svih da postane biskupija. Uzdignite se, podignite glave, molite i ljubite što više jedni druge, istaknu je tom prigodom tajnik Biskupske sinode Nikola Eterović, naslovni nadbiskup Siska.

Nakon misnog slavlja nadbiskup Eterović družio se sa vjernicima te razgledao zgradu Velikog Kaptola darovanog od grada Siska za središnje ustanove buduće obnovljene Sisačke biskupije.

AS

Govor mr. sc. Antuna Sentea, ml., župnika
1. nedjelja došašća, 29.11. 2009.
o posjeti naslovnog nadbiskupa Sisačkog
Nikole Eterovića, tajnika Biskupske sinode

Preuzvišeni gospodine nadbiskupe Nikola!

Radostan sam, i siguran sam da izričem ne samo svoju radost nego i radost vlč. Mladena našeg župnog vikara kao i preč. Alojzija koji Vas je isto ovako pozdravljao i zahvaljivao prije točno 10 godina 28. studenog 1999. godine s ovog istog mjesta. Izričem radost i svih župljana te brojnih građana Siska zbog Vaše prisutnosti među nama. Nakon vašeg posjeta Sisku u ovoj drevnoj crkvi kao našeg naslovnog nadbiskupa, potiho smo ovu crkvu počeli nazivati sisačkom katedralom. Danas, jače i sve glasnije molimo Svetog Kvirina da se što prije obnovi njegova Sisačka biskupija.

Naša nadanja utemeljena su na brojim svjedocima vjere koji su živjeli i za slavni križ svoje živote darivali baš na ovim prostorima. Ipak u ova naša vremena, ovdje prisutni preč. Alojzije Petranović, počeo je sa svojim kapelanima i dobrim ljudima graditi konkretne prostore Kvirinovom spomenu. Njegovo djelo nastavio je, i na svoj osebujan način, među Siščanima jače budio osjećaj pripadnosti grada Siska Kvirinovim idealima, ovdje prisutni preč. Ivan Hren župnik i graditelj crkve – bazilike Svetog Kvirina Sisčkog.

Vaše preuzimanje drevne Siscije za svoju naslovnu biskupiju sav taj trud obasjalo je novim svjetlom i sve nas još više potaklo na žaraču molitvu i konkretniji angažman za pripremu oživljavanja Sisačke biskupije. Kao delegat uzoritog kardinala Josipa Bozanića biskup Vlado koordinira sve te aktivnosti kako duhovne tako i materijalne zbog kojih danas imamo konkretne pogodnosti za primitak Kvirinova nasljednika sa stalnim boravkom u Sisku. Zgrada Velikog Kaptola, darovan od grada Siska, tome je najbolji primjer.

Mi, Siščani, na tu nakanu zdušno i ustrajno upućujemo svoje molitve dobrom Bogu.

Ovom prigodom želimo Vam zahvaliti za Vašu bliskost, prisutnost i hrabrenje u vjeri, te na svemu što ste učinili za Crkvu u Sisku, a osobito kao naslovni nadbiskup Siska na promociji dragog nam grada.

U znak naše zahvale primite zlatno raspelo iz Siska pronađeno na obalama Kupe iz 11. stoljeća. Neka vas ono podsjeća na traju vjernost sisačke crkve raspetom Kristu ali i naše usrdne molitve da ih kao bliski suradnik Benedikta XVI. više puta spomenete dragom nam Svetom Ocu.

Bog Vas blagoslovio!

Foto: Mihael Sokol, Blaženka Suntešić i Mladen Vuk

Pin It on Pinterest