18. lis 2019.

Misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale branitelje, a povodom Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije, predvodio je u petak 18. listopada u katedrali Uzvišenja Sv. Križa u Sisku generalni vikar mons. Marko Cvitkušić. U koncelebraciji bili su katedralni župnik preč. Marko Karača i vojni kapelan iz Petrinje vlč. Branko Čagelj.

Uz vjernike, predstavnike Hrvatske vojske i policije, branitelje, obitelji poginulih i nestalih misi je prisustvovalo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem, kao i predstavnik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U prigodnoj propovijedi mons. Cvitkušić je naglasio da je Isus svoj život i svoje poslanje stavio u službu bližnjih. To je činio i sv. Luka, evanđelist koga se danas spominjemo, a taj je zadatak dao i svim svojim učenicima. Po njegovim riječima naši su branitelji u Domovinskom rata stavili svoj život u službu Domovini i odlučno i junački branili hrvatsku grudu i hrvatski narod od srpske agresije. U obranu Domovine naši su branitelji išli s ljubavlju, nošeni vjerom u pobjedu, s pouzdanjem u Božju pomoć, praćeni molitvama hrvatskog naroda. Zahvaljujući našim dragim braniteljima, Hrvati su ostvarili svoj tisućljetni san: svoju samostalnost. Kakva će nam ona biti, to ovisi o svima nama. Ali ne smijemo klonuti duhom, ako ima financijskog, političkog, moralnog i duhovnog kriminala. Mi vjerujemo da je naša Domovina naš sretan dom koji želimo izgrađivati u istini i pravednosti, u poštenju, marljivim radom i svojom požrtvovnošću.

Na kraju homilije propovjednik je istaknuo da nas naši mrtvi branitelji zadužuju da nastavimo boriti se za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka. Sve je nazočne pozvao je i na molitvu za sve žive, poginule i nestale hrvatske branitelje da im Gospodin udijeli vječnu nagradu ali i za sve nas da budemo hrabri i časni u vršenju svojih obveza i svojih prava.

Prije mise, na Gradskom groblju Viktorovac, kod spomen-križa za poginule hrvatske branitelje, izaslanstva su položila vijence i svijeće te je održana i zajednička molitva koju je predvodio župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Ivan Grebešić.

 

 

 

Pin It on Pinterest