8. srp 2011.

U subotu, 9. srpnja 2011. u župnoj crkvi Svetog Petra u Ivanić Gradu proslavljen je spomendan Blažene Marije Propetog Isusa Petković svečanom misom koju je predslavio mons. Josip Ćorić, župnik Ivanić Grada i generelni vikar Sisačke biskupije, a suslavio vlč. Julije Bašić, župnik župe Velike Gospe iz Bikova u Subotičkoj biskupiji. U propovijedi je mons. Ćorić na primjeru obitelji Petković naglasio važnost obiteljskog odgoja. Obitelj Petković bila je bogata obitelj, ali je otac uvijek naglašavao važnost vjere i pomaganja potrebitima, a što je Blažena Marija Propetog Isusa duboko usvojila u svoje biće i što ju je inspiriralo za kasniji osnutak Družbe Kćeri milosrđa.

 Drugi je značajni odgojni element da je otac Blažene Marije Propetog odgovorno shvatio svoju obiteljsku ulogu i nije odgoj zbog odgovornog posla sa 700 radnika prepuštao samo majci, što bi za ono vrijeme bilo sasvim normalno, nego je i sam mnogo vremena posvetio komunikaciji i odgoju djeteta. Zbog te očeve ljubavi, Blaženica je lako u Bogu prepoznala svog Oca i predala mu svoj život, kasnije i Družbu, imajući povjerenja da se On najbolje brine za svoju djecu. Primjer obitelji Petković važan je i za naše obitelji u današnjem društvu. Prakticiranje vjere u obitelji odražava se na život djece koja tako pravovremeno primaju smjernice za život, djecu se uči solidarnosti s potrebitima za što svi uvijek imamo mogućnosti i usmjerava na djelovanje za opće dobro na što smo svi kao vjernici pozvani. Život Blaženice je potvrdio istinitost tih kršćanskih načela, a njezina požrtvovnost i briga za potrebite treba nam svima biti uzor, na što nas i podsjećaju ovakva slavlja, istaknuo je mons. Ćorić.

Po završetku mise vjernici su s povjerenjem u zagovor Blaženice iskazali štovanje njenim moćima te ohrabreni krenuli dalje.

Valentina Kanić

Pin It on Pinterest