22. ruj 2010.

Biskup sisački Vlado Košić, u pratnji ravnateljice biskupijskog Caritasa Kristine Radić, posjetio je jučer župe Lijevi Dubrovčak i Martinska Ves povodom opasnosti od poplave koja je prijetila ovih dana tim područjima Sisačke biskupije. Biskup se susreo sa župnikom vlč. Mladenom Hokmanom s kojim je razgledao nasip tik uz crkvu sv. Nikole, koju su vrijedni župljani zaštitili s vrećama pijeskom, zahvalio nazočnim vojnicima koji su se borili s vodenom bujicom i nazočnim mještanima uputio riječ ohrabrenja.

Bogu hvala nasip je izdržao, a od župnika je saznao da nitko nije stradao niti su štete takve da bi itko morao napustiti svoj dom.

U Martinskoj Vesi biskup se također susreo sa župnikom vlč. Dragom Kozićem koji ga je, zajedno s prisutnim župljanima, upoznao s naporima koje su mještani, zajedno s vojnicima, vatrogascima i policajcima, ulagali cijeli protekli dan i noć da bi zaštitili sela ove župe. Premda se kod Žirčice Sava izlila na usjeve i poplavila njive prouzročivši ne malu štetu, ljudi su ostali kod svojih kuća i nadaju se da je najgore prošlo.

Biskup se čuo i sa župnikom iz Veleševca vlč. Jakobom Markovićem koji mu je javio da je i njegova župa obranjena, premda je odsječena u komunikaciji s Velikom Goricom, budući da je susjedna župa Bukevje, u Zagrebačkoj nadbiskupiji, poplavljena.

Caritas Sisačke biskupije prati događaje i spreman je pomoći, a kolektu koju je biskup odredio skupljati u nedjelju, 26. rujna 2010. za poplavljene u Pakistanu, namijenit će se po potrebi i za poplavljene u Hrvatskoj.

Pin It on Pinterest