22. ruj 2010.

U četvrtak, 23. rujna 2010. mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup susreo se u prostorijama Pastoralnog centra Katedralne župe s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Sisačke biskupije. Tom prilikom upoznao ih  je sa sadržajem međunarodnih ugovora koje je Republika Hrvatska sklopila sa Svetom Stolicom, a koji pored ostalog donose i odredbe kojima se uređuje status vjeronauka u školskom sustavu. Vjeronauk je predmet o čijem izboru na početku školovanja odlučuju roditelji, ali koji nakon toga postaje obaveznim i ravnopravnim predmetom. Stoga treba učiniti sve da se nastava vjeronauka odvija pod istim uvjetima kao i nastava drugih predmeta, kako bi se izbjegla njegova margializacija stavljanjem u raspored kao nulti, sedmi ili čak sat u suprotnoj smjeni od one koju učenik pohađa. Vjeroučiteljima treba biti omogućeno permanentno usavršavanje i napredovanje u struci, rekao je biskup Vlado, te istaknuo potrebu da se postupno, nakon edukacije dovoljnog broja vjeroučitelja, provede odredba Ugovora kojom je predviđeno da i u srednjim školama vjeronauk bude zastupljen sa dva sata tjedno. Također ćese ustrajati u nastojanjima da se roditeljima koji žele, a djeca im pohađaju javne vrtiće, omogući uključivanje u skupine u kojima će djelovati odgojiteljice u vjeri koje su stekle potrebnu izobrazbu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Biskup je ponudio okupljenim ravnateljima svesrdnu suradnju u duhu uzajamnog uvažavanja i razumijevanja. Nju će nastojati produbiti i tijekom svojih pastoralnih pohoda u slijedećoj godini.

 

Biskup Košić tom je prigodom ravnateljima predstavio djelatnice Katehetskog ureda Sisačke biskupije: v.d. predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije je s. Edita Ćavar iz Družbe Kćeri Božje ljubavi. Njezinim zamjenicama imenovane su vjeroučiteljice mentorice Paula Vukčević-Lazar i Gordana Brkanac.  One su predstavile djelatnost Ureda i planirane projekte u nastupajućim mjesecima.

Ravnatelji su zahvalili biskupu Košiću na organiziranom susretu i izrazili želju da se oni održavaju i u buduće, jer predstavljaju priliku direktne razmjene mišljenja, rješavanja eventualnih teškoća i razvijanja prijateljskog ozračja između škole i crkvenih predstavnika i ustanova.

Susret je završio druženjem i domjenkom u prostorijama Pastoralnog centra.

Gordana Brkanac

Pin It on Pinterest