21. ruj 2010.

DANI SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA U PETRINJI

„Doista, zar nije i taj rat koji smo proživjeli bio zasnovan na lažima? Zar nisu i danas neki zaluđeni i ne razumiju što se to zapravo dogodilo? Kako je teško, posijano zlo okrenuti na dobro!“ poručio je sisački biskup Vlado Košić u župnoj crkvi Svetog Lovre u Petrinji 21. rujna povodom 19. godišnjice pada Petrinje i progona Petrinjaca, tumačeći odlomak iz Knjige mudrih izreka koji kaže: „ Blago stečeno jezikom lažljivim nestalna je ispraznost onih koji traže smrt.“ (Izr 21,6) te nastavio: „Ali moguće je! Mi u to vjerujemo i zato smo ovdje da danas zahvalimo Bogu što nas je sačuvao, premda je kušnja bila velika, ali oni koji su lagali nisu li stekli „nestalnu ispraznost“? Jer tražili su smrt a ne život, dok mi uvijek branimo život a ne želimo i ne smijemo nikada, baš nikada željeti smrt, niti smrt neprijatelja koji nama nanosi trpljenje, koji nas ponižava, koji nama nanosi nepravdu! Ne, ne želimo nikome zlo, nego uvijek i samo dobro, jer znamo da se samo dobrim pobjeđuje zlo! I to je naša snaga, snaga koju nam daje vjera naša, vjera u Krista pobjednika nad grijehom i zlom, pobjednikom nad smrću, vjera u Uskrsloga Gospodina.“ rekao je biskup Vlado na misnom slavlju na kojem su koncelebrirali svećenici Petrinjsko-glinskog dekanata.

 

Cjelovitu propovijed biskupa Košića možete pročitati ovdje.

 

Obraćajući se vjernicima koji su ispunili petrinjsku crkvu u prigodnoj propovijedi biskup Vlado je istaknuo kao je mjesec rujan za Petrinju mjesec obilježavanja tragičnih događaja iz 1991., budući da je tada ovaj lijepi grad doživio svoje teške dane razaranja i ubijanja. Bili su to dani – i sam se dobro sjećam – 2. rujan, zatim osobito krvav 16. rujan te na kraju 21. rujan, kada je Petrinja posve okupirana, i kada su naši građani, vjernici katolici, morali posve napustiti svoje domove, a branitelji se povući preko Kupe. Vrijeme stradanja, vrijeme suza, vrijeme tuge i velikih kušnji. Ipak, braćo i sestre, mi danas obilježavamo – i tako svake godine – ove događaje iz 1991. nakon kolovoza, kada se poslije 1995., uvijek sjećamo i slavnih dana pobjede i povratka naših ljudi u naš grad. Stoga možemo reći da je ovo sjećanje i ova molitva za poginule branitelje, za one koji su u ratu nestali – a zapravo nisu nestali, nego ih mi ne možemo naći, no bili oni živi bili mrtvi, oni su u Bogu koji ih čuva za dane vječne slave – kao i molitva za one koji su ovim događajima izgubili svoje najmilije, za roditelje ubijenih i „nestalih“, za djecu i njihove supruge – ipak dani obasjani svjetlom Uskrsa. Naše kršćansko sjećanje nije bez nade, mi smo i ovdje na zemlji doživjeli da je njihova žrtva, pa kako velika i teška bila, imala smisla jer po njoj se došlo do slobode i našeg povratka, a vjerujemo i da je istinita Isusova riječ o najvećoj ljubavi – od koje nema veće – a to je „da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15,13), što znači da je to „ljubav koja nikad ne prestaje“ (1 Kor 13,8), tj. ljubav božanska, vječna koja se ne gasi čak ni smrću, nego dapače zavrjeđuje vječni život, poručio je biskup Petrinjcima i svi stradalnicima Domovinskog rata.

 

            Molimo danas, na spomendan stradanja Petrinje, dobrostivo srce, srce koje ispituje Bog, kojemu je stalo vršiti pravdu i pravo. Molimo Gospodina za oči – ne uznosite i ohole, nego – majčinske nad svim ljudima, pa i nad onima koji su nam nanijeli nepravdu, nasilje i zlo. Molimo da zacijele sve rane, u istini i pravdi za svakoga. Molimo za ucviljene, one koji oplakuju svoje najmilije jer su im stradali u nepravednom ratu, jer su ih izgubili u ovom svijetu a dobili u vječnosti. Molimo za sve poginule, branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, da ih Gospodin primi u svoj mir jer oni su se izložili i stradali iz ljubavi za dobro svoje Domovine. Molimo i za sve nas, braćo i sestre, da se i mi znamo žrtvovati za dobro svojih bližnjih, da imamo milosti za svoju braću i sestre, da sve ljude smatramo svojima, i da sve ljude gledamo majčinskim očima želeći svima dobro, da se na istini učvrsti mir za sve i da napreduje naša Petrinja, poručio je biskup Vlado.

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi Mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva ”Slavulj” i MVA „Petrinjski slavulji“ pod ravnanjem maestra Josipa degl’Ivellia, te orguljaškom pratnjom Tomislava Jurića. Svake godine na ovaj način odaju počast svim poginulima, nestalima i zatočenima u Domovinskom ratu. Prvi puta na svetoj misi izvedena je Misa  maestra degl’ Ivellia na čast sv. Vlahi i posvećena dubrovačkom biskupu mons. Želimiru Puljiću, te prvi puta i prekrasna izvedba Ave Marije, dominikanca dr. Jordana Kuničića.   AS

Pin It on Pinterest