27. lis 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 26. listopada u 10 sati u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Sisku svečano misno slavlje povodom završetka pastoralnog pohoda toj župi. U koncelebraciji bili su župni vikari fra Nikola Jureta i fra Pero Kelava, te domaći župnik fra Roko Bedalov koji je na početku i pozdravio biskupa. Posjetivši na povijest ove župe osnovane 1968. godine odvajanjem od sisačke župe sv. Križa, fra Bedalov je istaknuo kako je ovo župa ponosnih ljudi i kako svoju povijest i vjeru čuva poput žive škrinjice u svojim filijalama koje imaju stoljetne tradicije vatrogastva, folklora, poljoprivrede i obrta, ali i hrvatstva u svojim izvezenim ružama na narodnim nošnjama koje bez glasa kazuju: „tu žive Hrvati“.

U homiliji biskup je podsjetio kako se uz završetak pastoralnog pohoda slavi i nedjelja zahvalnosti Bogu za plodove zemlje i rada, te kako su upravo ti plodovi koji su simbolično položeni ispred oltara, znak Božjeg blagoslova. „Možda bismo mogli reći da je ovo posebno teška godina što se tiče uvjeta u kojima živimo. Tolike poplave, silne kiše i druge prirodne nepogode koje su se dogodile, ali usprkos tome evo rađale su naše njive, voćnjaci, vinogradi i moramo Bogu na tome biti zahvalni. Bile su tu i  druge poteškoće u životu ovog našeg Grada, Županije i Biskupije. I na tome trebamo reći Bogu hvala, jer sve krize i svi problemi zapravo nas još više trebaju poticati da ono što nije dobro mijenjamo, ali i da mi kao vjernici svemu pristupamo pozitivno. S ljubavlju i vjerom da je moguće da bude bolje jer nas Bog ne ostavlja, jer nam Bog svoju milost neprestano daje i plodove njegove ljubavi uživamo cijeli naš život“, poručio je biskup okupljenima, te zahvalio na susretljivosti i gostoprimstvu svima s kojima se susreo na ovom pohodu.

Govoreći o pročitanom Evanđelju u kojem farizej pita Isusa koja je najveća zapovijed, a Isus mu odgovara „Ljubi Gospodina Boga svojega…Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“, biskup je rekao kako baš o ljubavi ovisi sav zakon, svi proroci, te kako sve ono što je Bog poručivao ljudima u tim je zapovijedima ljubavi sažeto. „Neke nažalost u životu vodi mržnja, neke bijes, neke zle misli, a nas kršćane treba voditi upravo ljubav prema Bogu kome zahvaljujemo za život, i ove nedjelje posebno za plodove zemlje, te ljubav prema bližnjemu koga trebamo voljeti kao sami sebe. U ovoj zapovijedi ljubavi zapravo je sadržana i ljubav prema samima sebi. Da bismo mogli bližnjega ljubiti najprije trebamo voljeti sami sebe. Da bismo mogli surađivati s drugim narodima prvo trebamo poštivati i voljeti svoj hrvatski narod. Da bismo bili jednaki u ovoj zajednici Europske unije prvo moramo voljeti i izgrađivati našu Domovinu. To je poruka koju danas želimo usaditi u svoje srce, poslušati Gospodina i slijediti njegovu zapovijed koja je prva od svih, ljubav. Molimo Gospodina da nas ispuni Duhom svojim, da mislimo pozitivno, da se borimo s pozitivnim osjećajima protiv problema. Možemo odustati, možemo reći ne, možemo se ne boriti protiv poplava, korupcija, nezaposlenosti i drugih problema u našem društvu, ali to bi bio stav pogana i onih koji ne vjeruju. Mi koji vjerujemo uvijek trebamo ići pozitivno i s pouzdanjem u Boga, te ćemo sigurno uz Božju pomoć sve te probleme i nadvladati.“

Nakon popričesne molitve biskup se obratio okupljenim roditeljima krizmanika i prvopričesnika ističući kako je najvažnije od svega da roditelji daju dobar vjernički primjer svojoj djeci, te kako nisu bitne materijalne stvari koje će oni primiti od svojih kumova nego one duhovne, a jedna od tih je dobar primjer odlaska na misu. Biskup je na srce stavio svim onima koji mogu imati djecu da u ovoj Godini obitelji razmisle o još jednom djetetu-daru.

U svom pastoralnom pohodu župi sv. Josipa Radnika biskup je posjetio i OŠ Galdovo, OŠ Hrastelnica, Područnu školu Tišina Erdetska, gdje se susreo s nastavnicima i djecom, a pohod je nastavio u romskom naselju gdje su ga mještani upoznali sa željom za gradnjom kapele, susreo se s volonterima i korisnicima udruge za terapijsko jahanje osoba s različitim oblicima invaliditeta „KAS“. Biskup je pohodio i filijalnu kapelu sv. Filipa i Jakova u Palanjku, kapelu Srca Isusova u Tišini Erdetskoj i kapelu sv. Ilije proroka u Hrastelnici gdje se susreo s vjernicima i župnim suradnicima iz ovih mjesta. U pastoralnom centru župe susreo se i s Pastoralnim i Ekonomskim vijećem, mješovitim pjevačkim zborom, ministrantima, obiteljima i članovima Franjevačkog svjetovnog reda.

Pin It on Pinterest