28. lis 2014.

Tradicionalni međureligijski molitveni susret u duhu Asiza održan je u ponedjeljak 27. listopada u crkvi Sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu u organizaciji Franjevačkoga svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Kaptol i Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije.

U pozdravu gvardijan fra Zdravko Lazić potaknuo je na molitvu da oni koji imaju odgovorne službe budu pokrenuti ljubavlju prema miru i voljom da ga dostignu. Generalni vikar Evangeličko-luteranske Crkve Branko Berić je, izričući molitvu za mir, upozorio na nemir oko nas, na nedostatak tolerancije i nedostatak suživota. “Neka se naša srca približe i otvore jedni drugima u našoj različitosti, jer Bog nas poziva da se međusobno poštujemo i da tako svladamo sve prepreke na putu mira”, rekao je Berić. Nakon izrečene molitve, psalam 46 otpjevala je Danijela Sisgoreo Morsan.

Predstavnik Islamske vjerske zajednice Mevludin Arslani u govoru je najoštrije osudio nedjela koja tzv. Islamska država čini u Siriji i Iraku, te iskazao zabrinutost svih muslimana kako u Hrvatskoj tako i svijetu. “Velike patnje kojima su izloženi kako muslimani, tako i nemuslimani u Siriji i Iraku, ne smiju nas ostaviti ravnodušnima, poglavito nas muslimane u čije ime navodno netko provodi teror i nepravdu, a u nekim slučajevima i genocid nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihove domove. Na ovaj dan duha Asiza mi kao Islamska zajednica još jednom najoštrije osuđujemo zlouporabu naše časne vjere Islama, čije su univerzalne poruke mir, ljubav, tolerancija, razumijevanje, i pravednost među ljudima”, rekao je imam Arslani.

Zbor Islamske gimnazije uz pratnju na klaviru Katarine Stojanović i na violončelu Hannana Arslanija izveo je ilahiju “Kraj Kjabe”.

Uime Makedonske pravoslavne Crkve molitvu je izrekao protojerej Kirko Velinski. Okupljene je ohrabrio u molitvi za mir, jer se “nikada ne smijemo umoriti moliti za mir, i ne samo sada i ne samo ovdje. Moramo moliti uvijek i svugdje, jer mir nam je u ovom trenutku potrebniji nego ikad”.

Vlč. Branimir Bučanović je izrekao molitvu uime Reformirane kršćanske Crkve u Hrvatskoj. Posebno se osvrnuo na redak iz Ivanova evanđelja “Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem, ne dajem ga onako kako ga svijet daje, neka se ne plaši srce vaše”. “Izvor mira u kršćanskoj tradiciji nije ideologija, nego sam Bog. Što smo bliže Bogu to više imamo mira, taj mir prožima naše srce, a onda se prenosi na cijelu društvenu zajednicu”, istaknuo je Bučanović. Nakon molitve Javor Valjak je na orguljama izveo Sonatu u A duru Felixa Mendelssohna-Bartholfyja.

Boris Peterlin izrekao je molitvu uime Saveza baptističkih Crkava u Hrvatskoj.

“Vjerujem da smo ovdje na povlaštenom mjestu i na povlaštenom položaju da svoje nesavršene i krhke molitve za mir možemo izreći Bogu, a vjerujem da je On onaj koji može učiniti neizmjerno više od onoga što možemo izreći, zamisliti, čemu se možemo nadati. Vjerujemo da On neće učiniti da naše molitve budu bez ploda”, rekao je Peterlin. Pjesmu „Čuda obična” izvela je Matea Magdalenić koja je i autorica teksta i glazbe.

Na molitvenom skupu Srpsku pravoslavnu Crkvu predstavljao je protojerej stavrofor Slobodan Lalić koji je prenio pozdrave metropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, rekavši kako metropolit od dolaska u Zagreb želi dati doprinos na putu očuvanja i izgradnje mira i svakog dobra među ljudima.

“Moliti za mir obavezni smo svakodnevno i neprestano, jer nas kršćane na to obvezuje ponajprije Kristovo evanđelje, Radosna vijest i njegovo blaženstvo upućeno mirotvorcima. Svi smo pozvani da u svakoj životnoj situaciji, pa i onoj najtežoj budemo ljudi i da budemo svjesni da ni jedan interes, ni onaj osobni, ni onaj opći neće poslužiti kao opravdanje da ne gradimo mir, ili da ga narušavamo. Stoga molimo od Boga mir: mir među svima nama, mir u našim obiteljima, zajednicama, mir u našoj zemlji u kojoj živimo i cijelome svijetu”, istaknuo je Lalić.

Molitvu je uime Židovske općine Zagreb izrekao rabin Lucijano Prelević. Upozorio je na netrpeljivost i mržnju kako vjersku, tako i nacionalnu i rasnu koja vlada oko nas. Upozorio je i kako je svijet postao indiferentan na stradanja kao i ’41. i ’91. Djelomično smo i sami krivi, jer ono što čini čovjeka je sloboda izbora i odgovornost za njegov izbor. Boga molimo ne da nam on donese mir, već da nam da snagu, razum, umijeće da svijet uvidi kako je mir najveći blagoslov kojim je Bog obdario čovječanstvo,poručio je rabin Prelević.

Paula Žuljević je nakon izrečene molitve na violini izvela skladbu “Eli, Eli”.

Po tradiciji posljednju molitvu izrekao je predstavnik Katoličke Crkve. Ove godine bio je to predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić. Sačuvati mir u svojoj duši težnja je svakog čovjeka, jer iz obilja srca usta govore i iz duše koja je u miru razlijeva se mir i kroz djela onih koji nastoje oko mira i u svojim međuljudskim, međunarodnim i svim drugim odnosima grade to Božje djelo, Kraljevstvo Božje na ovom svijetu, rekao je biskup Košić. U toj prigodi uputio je na encikliku sv. pape Ivana XXIII. “Pacem in terris” koja je nastala nakon teške kubanske krize. U njoj Papa navodi stupove na kojima se mir može i mora graditi. “Rekao je da je to istina. Stvarno je tako. Sjetimo se Domovinskog rata koji je počeo velikim medijskim lažima koja su ljude prestrašila i zavela da krenu putem zla. Bez istine nema mira, ali ni bez pravednosti. Kaže Papa da ni bez slobode nema mira. Tim stupovima, veliki papa, bl. Pavao VI. dodao je još jedan stup napisavši encikliku Populorum progressio, u kojoj ističe da je potrebno svim narodima svijeta omogući napredak”, podsjetio je biskup Košić.

Nakon molitve Danijela Pintarić je uz orguljsku pratnju Javora Valjka izvela “Laudate Dominum” Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Međureligijski molitveni susret u Duhu Asiza završio je “Pjesmom stvorova sv. Franje” koju je predvodio fra Miroslav Petrac, a pridružili su se svi nazočni.

Program su vodili Ružica i Stjepan Lice. Na molitvenom skupu uz mnoštvo vjernika sudjelovali su i članovi Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije predvođeni predsjednikom mons. Zvonimirom Sekeljem.

Pin It on Pinterest