26. svi 2012.

U subotu, 26. lipnja 2012., u 19h, u prostorijama Franjevačkog samostana sv.Ivana Kloštar Ivanić, otvorenjem izložbe slika prof. Vjekoslava Skrbina pod nazivom „Meditacija“ započeli su IV. dani franjevačke kulture u Kloštar Ivaniću. Dani franjevačke kulture su kulturno-vjerska manifestacija,  a u Kloštar Ivaniću se održavaju u organizaciji  Franjevačkog samostana sv. Ivana Kloštar Ivanić i Ogranaka Matice hrvatske Kloštar Ivanić.

Autor izložbe, Vjekoslav Skrbin, rođeni je Siščanin, a od 1989. stanuje u Ivanić-Gradu gdje i danas živi i stvara. Profesor je glazbeno-teoretskih predmeta, zaposlen u srednjoj školi »Ivan Švear« u Ivanić -Gradu i Srednjoj glazbenoj škoie »Fran Lhotka« u Sisku. Slobodno vrijeme posvećuje slikarstvu, slikajući sakralne teme i pejsaže. Izložba slika „Meditacija“ je ciklus slika u tehnici ulja na platnu koji je nastajao kroz  razdoblje od 2010. do 2012., a sam naziv označava meditacije o Djevici Mariji, koje prate  Mariju  na putu  transformacije  iz priproste  židovske djevojke do Bogorodice i Majke Crkve. Prema likovnoj kritici koju je iznijela prof. Vida Pust-Škrgulja, pov. umjetnosti, autor je razvijajući temu, obilato se služeći simbolikom boja te kombinirajući figurativni i apstraktni likovni izričaj postigao ekspresivnost boja i rječitu  simboliku slika.

Otvarajući IV. dane franjevačke kulture i osvrćući se na izložbu, gvardijan fra Tomislav Božićek spomenuo je dugogostoljetnu pobožnost Blaženoj Djevici Mariji koja obilježava ovu župu i kraj, a temeljem čega će uskoro uslijediti proglašenje župe Uznesenja Blažene Djevice Marije marijanskim svetištem Sisačke biskupije. S obzirom da ciklus slika Vjekoslava Skrbina zapravo prati Djevicu Mariju kroz radosna, žalosna i slavna otajstva krunice, ova je izložba svojevrsni uvod tome. Izložba će biti otvorena sljedeća dva tjedna.

U nastavku IV. dana franjevačke kulture u Kloštar Ivaniću slijedi:

  • U četvrtak, 31. SVIBNJA 2012. GODINE  U 2O.OO satiPREDSTAVLJANJE 3. BROJA ČASOPISA MOSLAVAČKO ZRCALO – ČASOPISA MOSLAVAČKIH OGRANKA MATICE HRVATSKE. Nakladnici su OMH u Kloštar Ivaniću, OMH u Kutini i Popovači.  Predstavljači su: prof. dr. sc. Dragutin Pavličević  (povijest), Božica Brkan i Đuro Vidmarović  (moslavačko kajkavsko pjesništvo).
  • U utorak, 5. lipnja 2012. u 19.oo sati je predavanje don Dejana Turze; 800. OBLJETNICA DOLASKA SV. FRANJE U HRVATSKU – PERSPEKTIVA IZ BOKE KOTORSKE.
  • U utorak 12. lipnja u 19.oo sati je Tribina: „KULTURA RADA I SOCIJALNO DJELOVANJE CRKVE“ – DEKLARACIJA PETOG HRVATSKOG SOCIJALNOG TJEDNA. Tribinu će voditi: voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije Valentina Kanić sa suradnicima.
  • U nedjelju, 17. lipnja 2012. u 16 sati je predavanje pod temom „MARIJANSKA SVETIŠTA“. Predavanje je povodom proglašenja prošteništa Majke Božje Kloštarske, Majke Ivanićke,  Marije, Majke Milosrđa marijanskim svetištem Sisačke biskupije. Predavanje će imati fra Petar Cvekan.

VK

 

Pin It on Pinterest