27. svi 2012.

Na duhovski ponedjeljak, 28. svibnja 2012., u župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici svečano je proslavljen župni blagdan Marije Majke Crkve.

Danju Misu u 11 sati predslavio je o. Stjepan Fridl SJ, glavni urednik Radio Marije, u zajedništvu s braćom svećenicima Remetskog dekanata. O. Fridl predvodio je i kratku pripravu za proslavu proštenja, propovijedajući na svim Misama na svetkovinu Duhova. Kroz oba je dana naglasio Marijinu spasenjsku ulogu u Crkvi koju čine svi oni koji su „zaljubljeni u Krista, oni koji ga iskreno žele nasljedovati i svjedočiti.“

Središnje euharistijsko slavlje u 19 sati predvodio je mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Njemu se na početku slavlja obratio župnik župe o. Andrzej Wośko SCJ izražavajući radost što ga može pozdraviti u ovoj crkvi, koju je on i blagoslovio 2000., samo dvije godine nakon početka izgradnje župne crkve, kao i zahvalnost što je omogućio djelovanje otaca dehonijjanaca u Sisačkoj biskupiji. Mons. Košić obratio se vjernicima prigodnom homilijom razmatrajući o Mariji Majci Crkve u kontekstu silaska Duha Svetoga. „Marija je ikona, uzor Crkve. Gledajući Mariju, gledamo sebe, ono što bismo željeli biti. Gledamo Mariju kao na onu koja je puna milosti, kao na hram Duha Svetoga.“ „Upravo nam po Mariji Majci Crkve Bog poručuje što od nas želi, što u nama vidi. Marija je bila najuzornija Isusova učenica i bila je uz njega u svim ključnim trenucima njegova života. Pod križem Mariji povjerava Crkvu, Crkvi Mariju“, naglasio je biskup Košić. „Marija kao Majka Crkve molila je s apostolima prvu devetnicu Duhu Svetom. Ona je ona koja širi ozračje molitve. Ona nas uči moliti i kakva naša molitva treba biti – iskrena i duboka. Ona čini, da po molitvi, trpljenje prerasta u radost i veselje“ dodao je otac biskup te obratio pozornost vjernika na lik Ivana Pavla II. čiji reljef krasi jedan od zidova crkve. „On je bio Marijin Papa, koji je Mariji posve predao svoju službu i svoju osobu.“ Blaženi Ivan Pavao II. posvjedočio je neizmjernu ljubav prema hrvatskom narodu i prepoznao trenutke kada mu je bilo najteže, kada je bio „raspet na križ“, i pomogao mu „uskrsnuti“. Obraćajući se Mariji Majci Crkve, biskup Košić, tražio je Njezin zagovor da ovoj zajednici vjernika, svojoj Crkvi, isprosi snagu Duha Svetoga, da bude zajednica učenika koji svjedoče ljubav Kristovu, koji će biti nositelji nade, ogledalo u kojem će drugi moći prepoznati lice Kristovo, lice Onoga koga je Marija ljubila. Ovo je „raspjevana Crkva“, zaključio je biskup Košić, u kojoj se prepoznaje snaga Duha Svetoga koji nas ispunja radošću.

 

Po završetku misnog slavlja kratak koncert održao je župljanin, glazbenik i kantautor Željko Sesvečan.

Jelena Vuković

Pin It on Pinterest