26. svi 2012.

Kolaudacija novopostavljenih orgulja u crkvi Sv. Kvirina u Sisku održana je u petak 25. svibnja, a u sklopu Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae. Ove nove orgulje su na inicijativu sisačkog biskupa stigle iz crkve sv. Ivana Krstitelja iz Tennenbronna u Njemačkoj, a o njihovoj nabavci, otkupu, restaruciji i postavljanju brinula se Orguljaška zaklada don Petar Nakić iz Varaždina.  Djelomično povijesne, rad su dvojice njemačkih graditelja, W. Schwarza (1920. godine) i F. Winterhaltera (oko 1973. godine), a u Hratsku su stigle u travnju 2011. godine. Restaruaciju tonskih svirala i ventila izvršio atelier Heferer, obnovu električne instalacije trakture izvršila radionica Tihomila Horvata, dok je vanjsko kučište stolarski majstor Milan Klemenčić. Intonaciju i temperaciju orgulja izvršio je ravnatelj Orguljaške zaklade organolog mag. art. Zdenko Kušćer, a uz asistenciju ing. Vladimira Knapića. Orgulje imaju 2 manuala i pedal, 22 svirna registra i ukupno 1195 što drvenih što metalnih svirala. Temperirane su baroknom temperacijom Neidhart 1729.

Kolaudaciji je prethodilo svečano misno slavlje tijekom kojeg su orgulje i blagoslovljene, a koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa župnikom župe sv. Kvirina mons. Zdravkom Novakom.

U prigodnoj homiliji, biskup Košić istaknuo je kako ovaj blagoslov novopostavljenih orgulja potiče na razmišljanje o pitanju što je to liturgijska i crkvena pjesma. Pita se i je li ona samo izraz veselja ili pjesma može biti molitva u tjeskobi, jecanje i zahvaljivanje. „ Ako razlikujemo vanjsko veselje i unutarnju radost onda možemo reći da je pjesma izraz tog unutarnjeg stava. Pa ako i izostaje veselje i ako nas pogađa žalost, mi smo kako vjernici uvijek ukorijenjeni u radosti. Nije li Isus ta naša radost i radosna vijest, koju su apostoli pronijeli čitavim svijetom, koju i danas pronose apostolski nasljednici, biskupi, svećenici i svi kršćani. Pozvani smo svi biti svjedoci Evanđelja Isusa Krista koji je došao obradovati, donijeti dakle tu unutarnju radost svim ljudima“, ističe biskup i zaključuje da su zvuci orgulja i crkveno pjevanje izraz kršćanskog stava da je kršćanski život pjesma nova i radosna, ona kojom trebamo slaviti Boga.

Nakon misnog slavlja, orgulje je okupljenim vjernicima predstavio ravnatelj Orguljaške zaklade don Petar Nakić Zdenko Kušćer istaknuvši kako ovako obnovljene i postavljene orgulje imaju u potpunosti vrijednost novih, te kako je  iznimno neobično  što one arhitektonski i koncepcijom zvuka u prostoru kao da su građene za ovu crkvu. Zaželjevši im dug vijek  te dobru i pouzdanu službu Kušćer je istaknuo kako se nada da je ovo tek početak dugogodišnje suradnje između Sisačke biskupije, Zaklade i udruge Ars organi Sisciae u svrhu ublažavanja  velikog gubitaka orguljske baštine što se desio na području Biskupije u Domovinskom ratu.

Na kraju puni sjaj ovih orgulja publici su predstavili prof. Edmund Andler-Borić  na orguljama i Vlatko Šporčić na trubi izvevši dijela Johanna Sebastiana Bacha, Johna Stanleya, Jana Krtitela Kuchara, Theodora Duboisa, Andjelka Klobučara, Pietra Baldassaria i Charlesa Marie Widora.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest