24. lis 2010.

„Želio bih, draga braćo i sestre, podijeliti sa svima vama radost današnjega dana kada ovdje u Petrinji, pod svetom misom na Misijsku nedjelju slavimo i primanje trojice mladih muževa u kandidaturu za trajni đakonat, nakon što im se podijelila služba lektora tj. čitača. Vjeko, Danijel i Željko kao osposobljeni lektori pročitali su Riječ Božju, ali žele sudjelovati u misijskoj djelatnosti Crkve navješćujući Evanđelje Krista Gospodina kao trajni đakoni. Za tu će se službu još pripremati, budući da još moraju prije primiti i službu akolite tj. poslužitelja kod Euharistije tako da će, ako Bog da, krajem sljedeće godine biti zaređeni za đakone.“ rekao je mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup na misijsku nedjelju 24. listopada u crkvi Svetog Lovre u Petrinji, prigodom uvođenja u kandidaturu za trajni đakonat.

Biskupova propovijed

 

Uz biskupa koncelbraciji su sudjelovali župnici kandidata. Okupljeni vjernicima biskup vlado je protumačio kako: „Trajni đakonat nije novost u povijesti Crkve, dapače, to je služba koja je na samom početku apostolskih vremena pa sve do srednjega vijeka bila prisutna u Katoličkoj Crkvi. Obnovio ju je Drugi vatikanski sabor odredivši da se mogu rediti za đakone oženjeni muškarci. Oni će svojim životom u svijetu biti bliži vjernicima, a prvim stupnjem svećeništva imat će zadaću navješćivati Evanđelje i dijeliti sakramente kako je to određeno za tu službu. Njihovo je sudjelovanje u životu Crkve za nas jedno veliko obogaćenje, i osobito za našu Sisačku biskupiju bit će to veliki blagoslov i nadamo se dobrim duhovnim plodovima. Čestitam našim kandidatima što su zadovoljili do sada te ispunil postavljene uvjete i školovanja i obiteljskog života. Njihovo će služenje Crkvi biti na dobrobit i radost.“ rekao je biskup Vlado.

Kandidat za trajni đakonat Sisačke biskupije Danijel Jurić iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pešćenici ima 38 godina i dvijo djece, Željko Kovačević iz župe svetog Martina biskupa iz Pisarovinske Jamnice ima 44 godine i petero djece i Vjekoslav Uvalić iz župe Svetog Lovre iz Petrinje ima 37 godina i petero djece.

Kandidat za trajni đakonat Vjeko rekao je kako nema tremu, već da osjeća nekakav mir, ali i ushićenost. „Molio sam Boga iskreno, da se to što je Njegova volja ostvari. U našoj obitelji je uvijek molitva i cijela je obitelj na ovu odluku pozitivno reagirala. Za ovakvu kandidaturu bila mi je potrebna suglasnost župnika, ali i supruge što je ona rado prihvatila. Bez njene potpore, ali i moje dječice, koja su zajedno molila za duhovno zvanje svog oca, ne bih ni došao do ove razine duhovnosti“ rekao je Vjeko.

Pri kraju misnog slavlja petrinjski župnik Mario Migles izrazio je radost što je Misijski dan ovako svečan bio upravo u Petrinjskoj župi. Zahvalio je vjernicima i obiteljima, te od srca čestitao kandidatima koji su primili kandidaturu lektorata. Zahvalio je i biskupu Košiću koji je odlučio da prvi ovakav događaj u Sisačkoj biskupiji, važan za Crkvu i cijelu zajednicu bude upravo u župi Petrinja.

Župna crkva bila je prepuna vjernika, među kojima su bile i obitelji trojice kandidata, a misno slavlje pjevanjem je uveličao Zbor mladih „Svitanje“. AS

foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest