23. lis 2010.

U petak 22. i nedjelju 24. listopada 2010. župu Svetog Antuna Padovanskoga u Vojniću posjetio je mons. Vlado Košić, sisački biskup. Bio je to prvi službeni pastoralni pohod sisačkog biskupa ovoj župi.

U petak (22. 10. 2010.) biskup Vlado je u pratnji župnika fra Tomislava Jurića posjetio osnovnu školu u Vojniću gdje se susreo s učenicima, učiteljima i drugim djelatnicima. Svojim blagoslovom i toplom riječju zaželio im je puno uspjeha u daljnjemu radu. Ohrabrio je djelatnike škole da u nastojanjima učenicima budu pravi uzori i izvori znanja u pripremi za budući život.

 

Uslijedio je susret biskup Vlade i župnika Tomislava s načelnikom općine Vojnić, gosp. Brankom Eremićem. U srdačnome razgovoru načelnik je biskupa informirao o aktualnim zbivanjima u općini te o gospodarskim i ekonomskim programima. Sisački je biskup upoznat s činjenicom da je općina Vojnić multinacionalna sredina u koju su Hrvati – katolici iz Bosne i Hercegovine došli nakon Oluje 1995. godine. Prema predviđenom programu uslijedio je posjet centru za radnu terapiju „Nada“. Štićenici i srdačno osoblje dočekali su biskupa i njegovu pratnju s velikom radošću.

Nakon toga uputili su se u Tušilović kako bi razgledali mjesto za buduću filijalnu crkvu. U Krnjaku su obišli obnovljenu kapelicu koja je u vlasništvu poljoprivredne zadruge. U planu je kupnja zgrade u trajno vlasništvo župe.

U nedjelju 24. listopada biskup Košić je slavio euharistijsko slavlje u punoj župnoj crkvi. Vjernici su svoga duhovnoga pastira dočekali s velikom radošću. Nakon svečane svete mise uslijedio je susret s pastoralnim vijećem i drugim vjernicima. Biskup je pozorno saslušao sve probleme s kojima se susreću vjernici u svojem svakodnevnom životu od nezaposlenosti do rješavanja stambenoga pitanja otkupom kuća u državnome vlasništvu te je obećao zauzeti se svojim autoritetom kod državnih vlasti kako bi se pomoglo u rješavanju gorućih pitanja.

Posjet je završio ručkom i druženjem u župnoj kući.

 

Do kraja godine sisački biskup Vlado u svom pastoralnom pohodu Glinsko petrinjskom dekanatu pohodit će 28. i 31. listopada župu Svetog Petra i Pavla u Gvozdu, 5. i 7. studenog župe Sv. Ivana Krstitelja u Glini i Svetog Franje Ksaverskog u Viduševcu, 14. studenog župu Svetog Ilije proroka u Maji i 26. i 28. studenog župu Pohoda BD Marije u Topuskom.

Pin It on Pinterest