31. lis 2010.

Na svetkovinu Svih svetih, 1. studenog, mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup predslavio je euharistiju ispred crkve Pohoda BD Marije, na sisačkom Viktorovcu, u neposrednoj blizini sisačkog groblja. U koncelebriranoj misi sudjelovali su svećenici sisačkog dekanata, predvođeni Zdravkom Novakom, dekanom i Brankom Koretićem, župnikom sisačke Svete Marije, te brojni vjernici Siska koji nisu stali u crkvu.

Fotogalerija

 

U prigodnoj propovijedi tumačeći blaženstva biskup Vlado je rekao“ I sam Gospodin je bio progonjen, raspet na križ kao razbojnik. I toliki su njegovi učenici bili mučeni i proganjani, sve do naših dana. Mi u Sisku spominjemo već 17 stoljeća svetog biskupa i mučenika Kvirina. U 20. stoljeću najveći naš mučenik bio je bl. Alojzije Stepinac. I u naše dane imamo mučenike: župnik Sv. Marije, Antun Grahovar, bio je okrutno ubijen zbog vjere – uskoro ćemo upravo ovdje slaviti 20. godišnjicu njegove mučeničke smrti. Trpljenje i smrt mučenika snaga je kršćana jer u njima mi slabi ljudi vidimo jakost koja dolazi od Boga: „ti slabe ljude krijepiš da svjedoče za Tebe“, kaže se u Predslovlju mučenika. Je li to i naš put? Prihvaćati trpljenje, na ovaj ili onaj način, kao svjedočanstvo za Isusa? Kako je to moguće?

Pitamo se, kako je uopće moguće ispuniti bilo koje od ovih osam Kristovih blaženstava? Odgovor je jednostavan: ljubav to može! Ljubavlju ispunjeni sposobni smo biti i siromašni duhom, ožalošćeni, krotki, gladni i žedni pravednosti, milosrdni, čisti srcem, mirotvorci, progonjeni zbog pravednosti. Sve je to drugo ime za svetost, a koja se postiže što savršenijom ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. Molimo danas sve svete, koji su to već prije nas ostvarili, da i nama isprose tu snagu Duha Svetoga da tako živimo. Molimo danas za našu Domovinu Hrvatsku, za naš grad Sisak i našu Biskupiju, molimo za svakog čovjeka da ima ljubavi te mogne izvršiti što Bog želi, da se izgrađuje Kraljevstvo Božje na zemlji.“ rekao je biskup Vlado.

            Blagdan Svih svetih povezuje nas na zemlji s našom braćom i sestrama na nebu, te je to osobito vrijeme kad mislimo na naše pokojne i molimo se za njih. Sutra je Dušni dan ili Dan vjernih mrtvih, ali to su povezana dva dana jer su povezana i otajstva koja slavimo. Danas slavimo Crkvu slavnu, nebeski Jeruzalem, a sutra naše pokojne. Međutim, molimo upravo to: da ti naši preminuli uđu u Crkvu slavnu, da – ako još moraju proći kroz čišćenje – uđu u obećanu baštinu te se okupe oko stola nebeske gozbe i budu dionici zajedništva sa svima svetima. Stoga danas mislimo i na poseban način na one koji su nam dali život, a već su prešli s ovoga svijeta. Mislimo na naše članove obitelji koji su završili svoj zemaljski život. Mislimo na one koji su nas zadužili svojom ljubavlju, svojom blizinom i svojom žrtvom. Mislimo također na poseban način na naše branitelje koji su poginuli za našu Domovinu Hrvatsku. Oni su svojom krvlju i svojom žrtvom života nas zadužili da ih se uvijek spominjemo i molimo se za njih. Neka nas sve Gospodin ispuni ljubavlju, da bismo – potaknuti primjerom i svetošću naše braće i sestara – i sami živjeli dostojno neba, te primili „vijenac slave“ i jednom čuli Gospodinove riječi: „Uđi, slugo dobri i vjerni, u radost gospodara svoga!“ poručio je sisački biskup Vlado.

Nakon misnog slavlja su se biskup sa svećenicima i okupljenim vjernicima u procesiji uputili do središnjeg križa sisačkog groblja Viktorovac te molili za pokoj svi duša čiji su posmrtni ostaci pohranjeni na ovom groblju.

Ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su članovi župnog zbora pod vodstvom Dore Gazibare, profesorice crkvene glazbe.

Pin It on Pinterest