8. ožu 2021.

Odlučni u pružanju konkretne pomoći stradalima u velikom potresu na području Siska, Petrinje, Gline, Kostajnice i okolnih krajeva, koji se dogodio u prosincu 2020. godine, župljani župe Uzvišenja Svetog Križa iz Križa, na poziv i prijedlog župnika Bože Pinjuha, zdušno su se odazvali darovavši novac, hranu, odjeću i drugo potrebno, a kako bi barem malo ublažili teškoće i surovost daljnje svakodnevice stradalih ljudi.

Sve što je prikupljeno već u prvim danima predano je i uručeno u ruke koje su vapile za pomoći, na nekoliko mjesta u Petrinji, Kukuruzarima i Glini, a koje su obišli volonteri župnog Caritasa zajedno s župnikom.

Par dana nakon snažnog potresa koji je evidentno ostavio neizbrisiv trajni trag u životima i materijalnim dobrima ljudi na području Banovine, pronađena je draga mlada obitelj, smještena u skučenu kamp kućicu u Glini. Ova obitelji ima četvero djece od toga tri školskog uzrasta, te jedno koje ne pohađa školu. Zajedno s općinskim načelnikom Općine Križ, Markom Magdićem, koji je iskazao namjeru u pridruživanju pomaganju, posjetilo se ovu obitelj prvu nedjelju nakon potresa i uvidjelo u stanje njihovog razrušenog doma, koji je na prvi mah odavao dojam da će biti moguće rekonstrukcijom popraviti nastale štete. Međutim, nada laika, ne stručnjaka za ovu vrstu problema, nije trajala dugo. Već izlaskom stručnjaka i procjenom ovlaštenog inženjera građevine, statičara, utvrđeno je da je navedenoj kući izrazito narušena statika te da nije uporabljiva; označena je „crvenom naljepnicom“ i određena za rušenje.  Očiti strah i priča o proživljenom užasu ove žene, majke, koja je sa svojom malodobnom djecom bila u kući za vrijeme potresa, premašuje mogućnost pisanim riječima opisati čovjekovo stanje u tim trenucima.

28. siječnja 2021. godine održan je sastanak u Općini Križ, na kojem su se o zajedničkoj suradnji na rušenju i izgradnji doma za ovu stradalu obitelj usuglasili župnik, Općinski načelnik Općine Križ i općinski načelnici općina s područja Slavonije: Gundinci, Babina Greda i Stari Mikanovci, s kojeg područja potječe majka ovo četvero djece.

U Župi Križ, darom njezinih nesebičnih župljana, do sada je prikupljeno oko 116.000,00 kn. Namjena ovih novčanih donacija je ulaganje u izgradnju i opremanje obiteljske kuće obitelji koja će na Cvjetnicu rado doći u Križ predstaviti se i zahvaliti ovim dobrim ljudima.

Ovih je dana završeno rušenje objekta i sada se još čeka završetak izrade projekta i dozvole za gradnju doma u Glini u kojoj ova mlada šesteročlana obitelj želi nastaviti živjeti.

Pin It on Pinterest