7. ožu 2021.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 7. ožujka misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe Kravarsko. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Siniša Blatarić, a slavlju su prisustvovali brojni vjernici koji su potresu 29. prosinca prošle godine ostali bez svoje župne crkve, a neki i bez vlastitih domova.

U homiliji biskup je rekao kako iako je od potresa već više puta bio ovdje želio je i slaviti nedjeljnu misu s narodom kako bi ih ohrabrio, iskazao blizinu i zajedništvo te potaknuo na molitvu. „Kao što je potrebna podrška i potpora vama, tako je i vaša podrška potrebna meni i tu se vama iskreno preporučam u molitve.“

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako smo čuli jednu rijetko viđenu sliku, a to je Isusa koji je ljut. „To inače u Evanđelju nismo navikli gledati, da bi on pleo bič i istjerao trgovce iz hrama. Očito je bio isprovociran time što su od jeruzalemskog Hrama, tog doma molitve napravili dom trgovački i pećinu razbojničku. To je zapravo bilo predvorje hrama, ali tamo se trgovalo, prodavalo i životinje koje su se onda žrtvovale, kao i mijenjao novac. Međutim, Isus je prevrnuo njihove stolove i potjerao ih van rekavši: ‘Nosite se odavde, učinili ste kuću Oca mojega, kućom trgovačkom’. Cijela korizma daje nam priliku razmišljati o svom obraćenju, a ova treća korizmena nedjelja i zgoda koju smo čuli potiče nas da dopustimo Isusu da on iz našeg srca istjera ono što nije Boga vrijedno i ono što ne slavi Boga, ono što je važno za neke naše ljudske interese, ali ne i za Božje. Jer kada dolazimo u hram Božji uvijek trebamo biti spremni na poseban način u poniznosti i kajanju stati pred Božje lice svjesni da je on velik, a mi maleni i da trebamo slušati njegovu riječ i pokušati pronaći što je njegova volja u našem životu“, poručio je biskup.

U nastavku biskup je podsjetio da je Isus, nakon što su ga pitali koji znak im daje da to smije činiti, on rekao: „Srušite ovaj hram i ja ću ga za tri dana podići“. „Reći da sruše Hram jeruzalemski bila je sablazan jer je to Židovima bila svetinja nad svetinjama. Hram koji se gradio 46 godina bio je simbol židovske vjere i nacije. Tada oni nisu razumjeli što on to govori, a tek nakon što je uskrsnuo, apostoli su se prisjetili što je rekao i shvatili da je Isus zapravo govorio o svom tijelu. Bio je ubijen, ali je treći dan uskrsnuo te je svoje tijelo kao hram Božji opet sagradio. To je poruka i nama. Mi smo često navezani na naše crkve i nama su naši hramovi svetinja. Boli nas srce kad vidimo da su u ovom potresu zagrebačka i sisačka katedrala teško stradale, da su naša svetišta opustjela, da su naše crkve kao i vaša srušene. Ali više od svega trebali bismo biti osjetljivi na to kakvi smo mi hramovi i jesmo li mi hramovi Duha Svetoga te prebiva li on u nama. Jesmo li mi spremni shvatiti te njegove riječi iz Hrama jeruzalemskog? Dakle, nakon trpljenja svoga tijela i fizičke smrti on je pobijedio smrt i treći dan uskrsnuo. Zato je ova korizmena nedjelja priprava za Uskrs da se očistimo od svih drugih nepotrebnih motivacija i interesa i da znamo da se i mi sami trebamo podvrgnuti žrtvi, da hram našeg tijela ima jednog dana završiti i da će ga Gospodin kao što je i svog Sina, uskrisiti od mrtvih, ako u nama stanuje Duh Sveti“, poručio je biskup.

Na kraju biskup je pohvalio župnika i župljane ove župe na brzom organiziranju te inicijativi da se čim prije započne s uklanjanjem ruševina i gradnjom nove crkve.

Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku, riječima potpore i blizini zahvalio župnik Blatarić istaknuvši da, iako im se urušila crkva, ova zajednica je živa i snažna, a kako bi lakše prebrodili sve kušnje koje su pred njima, između ostalog svake subote u 12.19 sati okupljaju se ispred crkve na molitvu krunice.

Nakon mise biskup se susreo i sa zauzetim župljanima koji su mu zajedno sa župnikom predstavili svoja razmišljanja o izgradnji srušene župne crkve.

Pin It on Pinterest