17. tra 2011.

Jednom zgodom je Krist poručio svojim slušateljima: “Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje.”

 

Uistinu Krist traži od svojih sljedbenika stvari koje su gotovo neizvedive, koje nadilaze ljudske snage: ljubiti neprijatelje, dobro činiti mrziteljima, moliti za zlostavljače i teroriste.

Mnogi ne razumiju niti mogu shvati taj Gospodinov zahtjev. Za njih je to napad na vlastitu osobnost koja ne dopušta koketiranje sa mrziteljima, zlostavljačima i neprijateljima. A Krist od svojih učenika traži da se ponašaju sasvim drugačije: “Ljubite svoje neprijatelje, dobro činiti svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite se za one koji vas zlostavljaju” (Lk 6,27). Prije Krista je bilo zub za zub, oko za oko, stotine tisuća života za jedan život, ili na robiju, u logor, u tamnicu; kakvom mjerom budeš mjerio i tebi će se uzvratiti!

Krist od nas traži ljubav. Traži je zbog naše vječne sreće i dobra sve djece Božje. On želi da se po našem djelovanju svi mrzitelji i ubojice osvijeste i promijene. Iako nam je jedan suvremenik savjetovao da ne pitamo Boga o putu u nebo, jer će nam pokazati najteži, mi ga moramo pitati i s njime ići jer drugoga nemamo. On ga je prošao od Betlehema do Golgote i na njegovom kraju, viseći između neba i zemlje, molio za svoje mučitelje.

Da nam bude jasno: Krist od nas ne želi stvarati bezumnike. Kada je bio udaran i zlostavljan nije uzvraćao istom mjerom, ali nije okrenuo ni drugi obraz da ga tuku, već je mirno pitao: «Ako sam kriv dokaži, a ako nisam zašto me udaraš?»

Kristov postupak mora biti pravilo našem življenju. Ljubiti neprijatelja ne znači odobravati njegovo zlo nego je to poziv i poticaj da ga se oslobodi. To je jedini ispravni put da se čovječanstvo preobrazi.

preč. Marko Cvitkušić, kancelar Biskupije

Pin It on Pinterest