Veliki Petak

Crkva slavi danas Veliki Petak Muke Gospodnje. Nakon gledanja filma «Pasija» teško je zaista nešto reći na temu Muke Gospodnje. Potresna je to stvarnost, pretočeni izvještaji Evanđelja u živu sliku patnje… i ljubavi do kraja. Lik Isusa patnika približava nam svu aktualnost laži i podvale u procesu. Zla koja govore iz likova aktivnih sudionika Isusove osude i provedene kazne smrti na križu očita su, zavedena do ludila; bespomoćnost šačice prijatelja i vjernika neznatna je u toj borbi koja sve obzire ruši i sve dublje tone u pravi zločin nad nevinim Pravednikom.

 

Svatko se od nas mora zamisliti nad svojim životom i činjenicom da je Isus sve to prepatio i učinio za mene i tebe i radi mojih i tvojih grijeha i slabosti.

Što je uz taj Veliki Petak tako važno!?

To je dan kad se s ljubavlju i zahvalnošću sjećamo Isusove muke i smrti, proživljavamo s cijelom Crkvom tajnu patnje i tajnu Isusove ljubavi prema nama ljudima. To promatranje je bolno i zahtjevno… Slušamo i dozvoljavamo u svome srcu da nas ta patnja Božjeg Sina dirne, potrese i potakne na promjenu života… na promjenu na bolje, na obraćenje, da ponovno stavimo Boga u centar svojega života, da doživimo tu ljubav koja se ne zaustavlja nad nijednim oblikom žrtve, daruje se do kraja za naše grijehe i slabosti…

Dragi slušatelji! Bio nam na duhovnu i kršćansku korist susret s Kristovim križem. To nije priča, to je Ljubav koja ide u smrt da bismo ti i ja živjeli, živjeli vječno, slobodno i sretno… Po njegovom životu, muci, smrti i uskrsnuću. – Amen.

preč. Marko Cvitkušić, kancelar Biskupije

Pin It on Pinterest