3. tra 2010.

U subotu 3. travnja na vazmeno bdijenje u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa biskup sisački mons. dr. Vlado košić predslavio je liturgiju i krstio 5 odraslih osoba, te podjelo sedmorici već krštenih osoba sakrament svete potvrde.

U prigodnoj homiliji posebno se obraćajući novokrštenicima biskup Vlado im je naglasio: znajte da od danas postadoste novi ljudi, i da je i vama upućena ova riječ sv. Pavla: „hodimo u novosti života!“

 

Koliko puta i mi mislimo da je sve propalo, da više nije moguće ništa novo započeti, da su naše nade potonule. I sam nam se Gospodin čini dalekim, kao da nas je napustio i Bog. Ali ne! On nije među mrtvima. Ta on je živ! „Nije ovdje, nego uskrsnu!“ (Lk 24,6) Na žalost i mi nekada tražimo Krista samo među velikanima ovoga svijeta, ali koji su živjeli nekoć davno, čiji je program bio zanimljiv i možda nam još i danas govore njihove ideje i privlače nas njihove misli, ali oni sami su davno mrtvi. S Isusom nije tako! On je i danas živ i ne treba ga tražiti među mrtvima: „nije ovdje!“. On je živ među svojim učenicima, prisutan u otajstvima Euharistije i svetih sakramenata, u dušama onih koji čine dobro, među onima koji se ljube.

Stoga je za vas, dragi novokrštenici, ali i za sve nas, koji smo kršteni, ova noć posebno sveta i značajna, posebno velika i draga: ona nam doziva u pamet Kristovo uskrsnuće ali i naše preporođenje, naš novi život koji je započeo s njime, naše uskrsnuće od mrtvim. Jer život koji nije u dobroti i svetosti, koji je lišen ljubavi i prijateljstva, mrtav je život. Iz te smrti može nas podići u život samo onaj koji je i sam Uskrnuo. To je naš Gospodin Isus kojemu se radujemo, čiju pobjedu slavimo, i kojemu zahvaljujemo što se je i nas udostojao pribrojiti svojem slavnom Uskrsnuću rekao je biskup sisački. Ljepoti liturgijskog slavlja svakako je doprinijela pontifikalna asistencija sačinjena od 8 bogoslova i đakona Sisačke biskupije te katedralni zbor predvođen Jelenom Blašković, dipl crkvenom glazbenicom.

AS

novokrštenici

1. Dijana Šoštarić

2. Damri Kuraber
3. Marta Golub

4. Sofija Sabina Duić, r. Ljubalj

5. Matija Posavec

 

krizmanici

6. Juraj Marić

7. Marko Javornik

8. Matija Domitrović

9. Nikica Duić

10. Tomislav Kožić

11. Zvonimir Kovačević

 

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest