31. ožu 2013.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Kristova uskrsnuća, 31. ožujka, u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, vikarom katedralne župe vlč. Ivanom Faletarom i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem.

U homiliji, biskup Košić je između ostalog rekao kako o značenju Uskrsa veoma bogato govore današnja svetopisamska čitanja. Citirajući propovijed sv. Petra iz Djela apostolskih „Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje … nama koji smo s njime zajedno jeli i pili, pošto uskrsnu od mrtvih. On nam i naloži propovijedati narodu i svjedočiti: ovo je onaj koga Bog postavi za suca živih i mrtvih!“  biskup je poručio kako to što je naviještao prvi Petar, danas svjedoči Petar naših dana papa Franjo, te kako su tome svjedoci svi koji danas slave Isusovo uskrsnuće. „Krist Gospodin nakon svoje muke i smrti na križu, na koji je bio nevin raspet, treći je dan uskrsnuo i sada je živ, on je Gospodin neba i zemlje i gospodar svih ljudi, sudac i svevladar, oživljavatelj, onaj koji daje svemu svijetu i svakom čovjeku novi život i novu nadu! To je sadržaj Uskrsa, to je naša vjera, to je naša snaga i naš ponos. Krist je pobijedio smrt, Krist nije ostao u smrti, Krist je uskrsnuo! Ova je pobjeda jamstvo i naše pobjede“, dodao je biskup.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup je podsjetio na Uskrs 1991. godine, te istaknuo kako od te godine „hrvatski Uskrs“ ima još jedno, domoljubno obilježje. „Ne možemo se danas ne spomenuti Josipa Jovića i krvavog Uskrsa, kada je upravo na današnji dan – jer se slavio Uskrs baš 31. ožujka, kao i danas, i bilo je hladno, dapače pao je snijeg – pala prva žrtva za slobodu naše Domovine. Ta žrtva ali i Uskrs naviještali su teške dane, ali i pobjedu. I mi smo, braćo i sestre, danas nositelji te nade da dobro uvijek pobjeđuje. Zato se ohrabrimo da naše svjedočenje za život, za dobro, za poštenje, za plemenitost i naše zauzimanje za čovjeka bude sve snažnije i da nikada ne sustanemo na tom putu“, rekao je i na kraju poručio: „Vjera ne može bez Uskrsa – ukoliko nije ukorijenjena na Kristovu uskrsnuću, to nije kršćanska vjera. Ona pak nam daje da već kušamo ono čemu se u punini nadamo kada i nama Bog podari dar uskrsnuća. Tu perspektivu vječnosti, taj osjećaj sigurnosti, taj optimizam i tu hrabrost života moguće je živjeti jedino iz vjere u uskrsnuće. Neka nam svima Uskrsnuli Gospodin bude snaga, neka nas vodi svojim Duhom da budemo čvrsto usidreni u nadi u vlastito uskrsnuće, da se ne bojimo nikakvih izazova ni prijetnji, da nas ne pokoleba nit slomi ikakva ljudska zloba, da budemo stameni i čvrsti u istini, u dobroti, u ljubavi i miru.“

Uz brojne vjernike sisačkog kraja misnom slavlju nazočio je i gradonačelnik Grada Siska Dinko Pintarić.

Po završetku misnog slavlja biskup i svećenici susreli su se ispred katedrale s vjernicima u međusobnom čestitanju Uskrsa.

Uskrsna čestitka biskupa Košića

{youtube}LH5ZueU-fnI{/youtube}

 


Pin It on Pinterest