5. tra 2013.

Izaslanik sisačkog biskupa Vlade Košića, kancelar mons. Marko Cvitkušić, posjetio je u petak 5. travnja župu sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj, pogođenu nedavnim poplavama. Na području Sisačke biskupije poplavama je zahvaćeno petnaestak župa, a posebno je složena situacija uz cestu Zagreb – Sisak.  Naime, zaštićeni krajobraz „Odransko polje“, na potezu od Lekenika do Siska prepuno je vode, a zbog pritiska Save i Kupe voda rijeke Odre teče uzvodno od Siska prema Velikoj Gorici dodatno puneći ionako prepunu retenciju „Odransko polje“. To je ugrozilo gotovo sva naselja ovog područja, a posebno ona u župama Sela i Odra.

U pratnji upravitelja župe Odra vlč. Mladena Vuka, mons. Cvitkušić obišao je poplavljena područja i u selu Staro Pračno susreo se s volonterima koji rade na punjenju vreća pijeska i izradi zečjih nasipa za to područje. Voditelj volontera i predsjednik Mjesnog odbora Staro Pračno Tihomir Posavec upoznao je kancelara sa situacijom, te istaknuo kako u je u Pračnu trenutno 30 obiteljskih kuća pod vodom, ali kako nije bilo potrebe za evakuacijom pošto je razina vode za sada uspješno zadržana na ulazima u kuće. Organizirana je i skrb za stare i nemoćne tako da im se potrebne namirnice i lijekovi dostavljaju čamcima, a  župljani koji nisu pogođeni ovom nepogodom, a predvođeni vlč. Vukom, organizirali su prehranu za volontere.

Mons. Cvitkušić izrazio je duboku zabrinutost biskupa Košića zbog nastale situacije, zahvalio na zauzetosti svima koji pomažu u ovoj nesreći i poručio kako je ovo nesebično pomaganje duboko kršćanski čin. Ohrabrivši okupljene, istaknuo je i kako su Caritas Biskupije kao i župni Caritasi spremni, koliko je u njihovoj moći, za moguće potrebe svih zahvaćenih poplavom.

Pin It on Pinterest