31. ožu 2013.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, na Veliku subotu 30. ožujka, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, liturgiju vazmenog bdjenja u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, vikarom Ivanom Faletarom, supsidijarom Marijom Stjepanom Šikićem i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem.

Bdijenje je započelo blagoslovom ognja pred katedralom, nakon čega je slijedilo svečano unošenje uskrsne svijeće u katedralu.

U prigodnoj homiliji, obraćajući se osobito prisutnim katekumenima, biskup je rekao kako ova sveta noć sadrži čitavo blago naše kršćanske vjere, te kako u njoj slavimo Kristovo uskrsnuće. Pojašnjavajući liturgiju Velike subote biskup je govorio o Službi svjetla, Službi Riječi, Krsnoj  i Euharistijskoj službi. „Prvo u Službi svjetla, najprije smo u mrak ove noći unijeli Uskrsnu svijeću koja simbolizira Krista uskrsnuloga. Gospodin naš Isus Krist, u drugoj noći nakon svoje smrti na križu, u osvit trećega dana svojom pobjedom nad smrću obasuo je svijet neviđenim svjetlom. To svjetlo i nas noćas obasjava jer od njega žive kršćani već 2 tisuće godina“, rekao je između ostalog biskup i još progovorio o održanoj Službi riječi.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku, govorio je o trećem dijelu večerašnjeg bdijenja, krštenju. „Jedni se krste, a drugi obnavljaju krštenje. Svi se vraćamo tako svojem izvoru, svojoj biti kamo i pripadamo: Kristu Gospodinu. On nas izvodi iz zla i grijeha, on nas je naumio darovati svojem nebeskom Ocu kao dar čist, bez mane, pun sjaja i ljepote – za vječnu ljubav. Zahvalni smo zbog tog izabranja, zahvalni mu predajemo bilo prvi puta, bilo ponovno i ponovno svoj život, sami sebe i sve svoje najmilije – da pripadamo Njemu jedinome“, rekao je i na kraju progovorio i o vrhuncu slavlja, Euharistiji, te poručio: Važno je to znati: preporođeni Duhom Svetim u krštenju, obnovljeni u vjeri, primamo samoga Uskrsnulog Krista u svetom Kruhu, sjedinjujući se tako s njegovim uskrslim Tijelom – da bismo sami bili njegovo otajstveno Tijelo. Velike su to i svete poruke, najuzvišenije i zato toliko lijepe i duboke za sve nas koji slavimo otajstvo Kristove pobjede, misterij Vazma – njegovu smrt, muku i uskrsnuće. Neka nas prožme svojom radošću ovo otajstvo i neka nas sve Gospodin obnovi da živimo kao ‘uskrsnici’, ‘u novosti života’“.

Nakon homilije,  biskup Košić krstio je troje odraslih katekumena, te podijelio četvero kandidata sakramenat svete potvrde.

Ljepoti vazmenog bdijenja doprinijeli su sisački bogoslovi i sjemeništarci Biskupije, te Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju Marijane Boček.

 

Pin It on Pinterest