4. svi 2017.

Arhiđakon Gorsko-zrinski preč. Dragutin Papić predvodio je na blagdan Našašća Sv. Križa, u srijedu 3. svibnja misno slavlje u Zrinu na ostacima nekadašnje župne crkve za sve Zrinjane. U  koncelebraciji je bio mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije i ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu, domaći župnik vlč. Stjepan Filipec. a prisustvovali su potomci Zrinjnana, njihovi prijatelji i članovi Zaklade za gradnju crkve u Zrinu.

U prigodnoj je propovijedi mons. Cvitkušić rekao da je današnji  blagdan Našašća Svetoga Križa nastao iz pobožnosti vjernika nakon što je u 4. stoljeću carica Jelena pronašla Sveti Križ, na kojemu je, prema predaji, Isus bio razapet. Spomenuo da se na ovim prostorima ovaj blagdan slavi već od 16. stoljeća kada je sagrađena crkva Našašća Svetog Križa u gotičkom stilu, koja je obnovljena 1711. godine, Crkva je spaljena u sukobu s Turcima već 1737. godine te opet obnovljena. Partizani su je 1943., godine srušili, a žitelje Zrina pobili i protjerali. Istaknuo je da je cijela naša povijest stoji u znaku Križa. Isus je iz ljubavi prema nama pošao na križ.

Križ je simbol Božje ljubavi prema svakomu od nas. Zato nam je on svet i presvet. Može li onda s učenikom biti drugačije? Zapitao se propovjednik i dodao da nama je svoj križ nositi. Isus nam je to otvoreno rekao: „Tko hoće biti moj učenik neka uzme svoj križ na sebe i slijedi me.“.

Poslije sv. Mise uslijedilo je druženje na posjedu obitelji Petanjak.

 

Pin It on Pinterest