12. lis 2012.

Danas je u Viduševcu u crkvi sv. Franje Ksaverskog svečanom svetom misom proslavljen  blagdan Gospe Fatimske. Za vrijeme službe župnika Marića, danas umirovljenog svećenika na zadnjoj službi u župi sv. Leopolda Mandića u Požegi, u župi Viduševac je naročito uvedeno štovanje Majke Božje kroz svibanjsku i listopadsku pobožnost. Godine 1960. kip Majke Božje Fatimske putovao je svijetom, a u našoj župi Njezina je slika putovala od kuće do kuće. Slika se svako jutro vraćala u crkvu gdje bi je nakon ispovijedi uzimala druga župljanka i u Milosti nosila u svoj dom stavljajući je na stol svečano ukrašen cvijećem i svijećama poput oltara. Svijet se uvečer okupljao na pobožnu pjesmu i molitvu. Komunistička vlast je to branila pa su neki župljani morali platiti i globu radi tako pokazane neprijateljske djelatnosti.

Fatimsko prošćenje u Viduševcu slavilo se prvu nedjelju nakon 13. svibnja (dan prvog ukazanja) te prvu nedjelju nakon 13. listopada (dan zadnjeg ukazanja). Bila je tada svečana sv. misa sa svećenicima iz obližnjih župa te procesijom oko crkve s kipom Majke Božje Fatimske. U Spomenici je ostalo zapisano da je 1963. godine bila puna crkva. Došli su vjernici iz Bučice, Petrinje, Maje, Gline, a posebno je svečana bila procesija iz Male Soline. Kasnije je vlč. Marić nabavio kip Majke Božje koji je desetljećima krasio bočni oltar, a koji je tijekom rata bio prognan zajedno sa župljanima. Zahvaljujući vlč. Jurici Jerneiću, sačuvan je i vraćen u okrilje obnovljeneviduševačkecrkve.

 

Prvi put je na ovaj blagdan sv. misu vodio fra Jure Stipić, novi viduševački župnik, a sve su uveličali naši tamburaši i pjevačice. Fra Jure nije mogao sakriti ganuće i oduševljenje što je nazočio ovom tradicionalnom slavlju blagdana Majke Božje Fatimske.

Katica Gašljević

Pin It on Pinterest