12. lis 2012.

Stručni skup pod nazivom „Mediji u nastavi vjeronauka“ za vjeroučitelje Sisačke biskupije u organizaciji Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje održan je u subotu 13. listopada u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Katedralne župe u Sisku. Predavanja u sklopu ove teme održali su doc. dr. sc. Danijel Labaš i Lana Ciboci s Odsjeka za komunikologiju Hrvatskih studija, te Dalibor Adžić viši savjetnik za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje. Na početku susreta okupljene vjeroučitelje pozdravili su sisački biskup Vlado Košić i predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, a prvi niz predavanja započeo je doc. Labaš s temama „Mediji u odgoju i obrazovanju“ i „Senzacionalizam u medijima“. Govoreći o važnosti medija u odgoju djece, te kako mediji mogu utjecati na djecu i njihov svijet Labaš je istaknuo kako su mediji dubinski promijenili način komunikacije na svim područjima, pa tako danas prema nekim istraživanjima djeca provode više vremena uz tri glavna medija (pametnim telefonom, računalom i televizijom) nego u školi. Svrha medija kod djece je ta da oni preko njih dobivaju informaciju, stvaraju svoj svijet i kreiraju svoj ličnost, za razliku od odraslih kojima mediji pretežno služe za zabavu. Poseban naglasak predavač je dao na virtualni svijet interneta kao mjesto koje je danas jednaki dio života djece kao i stvarni svijet. To je činjenica koje mnogi roditelji i učitelji nisu svjesni i oni bi se svakako trebali uključiti u taj svijet novih medija, Facebooka, Youtubea, Twittera, kako bi u potpunosti mogli vidjeti sliku djeteta, te ih kao i u stvarnom svijetu zaštiti od negativnih pojava. Labaš se osvrnuo i na najnovije istraživanje GFK u kojem stoji da Hrvati naviše povjerenja osim u znanstvenike imaju u Crkvu i učitelje ističući kako vjeroučitelji koji su vezani uz jedno i drugo to povjerenje trebaju iskoristi kako bi promovirali pozitivne vrijednosti i stajališta.

Drugi dio skupa započeo je predavanjem Lane Ciboci, koja između ostalog, s dr. sc. Labašem radi na projektu „Djeca medija“ čiji je cilj kroz radionice u školama, knjižnicama i župama osvijestiti djecu i mlade o nužnosti kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja, te prepoznavanje pozitivnih i negativnih strana koje mediji donose. U svom predavanju „Nasilje u medijima“ Ciboci je iznijela kako su djeca od najranije dobi izložena nasilju, te kako crtići, kompjuterski i tv sadržaji koji su namijenjeni za djecu često u sebi sadržavaju više nasilje nego sadržaji namijenjeni za odrasle. Ukazala je i kako treba raditi s djecom, koja se često poistovjećuju s omiljenim crtanim likovima, pjevačima i glumcima, te ne razlikujući stvarnost od fikcije smatraju da je to nasilje prihvatljivo, a kasnije vođeni primjernima iz medija tako se ponašaju i u stvarnom životu.

Predavanja je zaključio Dalibor Adžić temom „Mediji u nastavi vjeronauka“, a skup kojim je moderirala Gordana Barudžija viša savjetnica AZOO, završen je izvještajima o radu županijskih stručnih vijeća i predstavljanjem projekata Ureda za Socijalni nauk Crkve koji je vjeroučiteljima predstavila voditeljica Ureda Valentina Kanić.

 

Pin It on Pinterest