4. stu 2022.

Povjerenik Pastorala lovaca i ribolovaca vlč. Božo Pinjuh srdačnim riječima, zahvalom za dolazak i pozdravnim govorom, obratio se neposredno prije početka Svete mise, okupljenim vjernicima, predstavnicima udruga te lovcima i ribolovcima, u prigodi obilježavanja njihova zaštitnika Svetog Huberta, u bazilici svetog Kvirina u Sisku, 03. studenoga 2022. godine.

Vlč. Pinjuh istaknuo je da su ovo dani mira, topline, tihih koraka na groblju i molitve za naše pokojnike, pa stoga molimo i za naše pokojne lovce, naše branitelje, ali i za sve nas, da više svjedočimo Boga i prepoznajemo čovjeka, što će nas učiniti boljima. Objavom samog Gospodina Svetom Hubertu, našem zaštitniku, dobili smo podršku i ohrabrenje za taj plemeniti hobi. Rekavši ujedno da je potrebno prisjetiti se riječi blaženog Merza, da su dani u kojima ne učinimo ništa za druge, izgubljeni dani, istaknuvši zapravo da cilj njihovoga hobija mora biti svaki dan učiniti nešto za bližnjega.

Svečanu Svetu misu u Crkvi Svetog Kvirina, predvodili su svećenici Sisačke biskupije prečasni Božo Pinjuh i Damir Kunić.

Iz propovijedi, Velečasnog Damira Kunića, izdvajaju se riječi upućene lovcima i okupljenim vjernicima, rekao je „da je i Svetom Hubertu, kao i svim svecima, Isus bio Put, Istina i Život. Isus Krist, naš Otkupitelj i sam se nalazi po koji puta u lovu, jer i ribolov spada u lovstvo. A apostol Pavao, govori o borbi, kršćane potiče na stjecanje kondicije te u Poslanici Efežanima nabraja oružja koja su nam potrebna za život: oklop, štit, mač….dakako to oružje ima i duhovnu poruku, ne samo praktičnu. Sve je to, dragi moji, za nas veoma znakovito i bez obzira čime se ti bavio, a za vas lovce, to ima posebno značenje. Prvo, moramo biti svjesni da je danas u cijelom svijetu, a posebno u Europi i Americi, na sceni drugačija struja, koja smatra da je kršćanstvo nepotrebno, tradicija je zastarjela, pa tako i lovstvo kao zastarjela paradigma, nešto što će odumrijeti, što treba biti u spomenarima i muzejima. A s druge strane, ta nova struja širi zabrinutost za Majku Zemlju, istovremeno Crkvu i njezino propovijedanje o lovstvu kao i same lovce etiketira se kao nešto negativno. Mi znamo, braćo i sestre, što je pravi put, a to je Isus Krist, nasljedujući Njega – koji je i sam bio u lovu, mi odgovaramo ovom svijetu. Upravo vi kršćani i lovci, koji provodite vrijeme u prirodi možete iskusiti predivna čudesa Božjega vrta, prirode, šuma i livada, životinja, velikih i malih te se zauzmite za ono pravo! Prije svega, nasljedovati Krista, čuvati i braniti prirodu i životinjski svijet, a i ono što bih vam posebno stavio na srce  – mislite na mlade, vodite brigu o podmlatku, da se nikada ne izgubite vi zaštitnici prirode, vrijednosti i domovine.

Zato mi naglašavamo da je poštivanje lovačke etike i običaja ne samo poziv i vrlina lovaca, nego nezaobilazna obveza svakog kršćanina. To danas valja isticati, iako možda nekada nije trebalo, jer i u našu Domovinu nažalost dolaze razne struje koje pokušavaju nametnuti nešto svoje..

Sve nam to, dragi lovci, braćo i sestre, posvješćuje ono što je istaknuo Apostol Pavao, da kao kršćani i lovci, imamo dvije zadaće: biti širitelji Evanđelja i nasljedovati Krista te tako ustrajati u borbi protiv zabluda. Svi smo mi dakle, svojevrsni borci za istinu, dobrotu i ljepotu, lovci koji će duhovnim oružjem čistiti laž i zlo iz našeg okoliša i praktične realne ekologije.“

Pin It on Pinterest