19. stu 2018.

Pet autobusa popunjenih s članovima Marijine legije i vjernicima iz Sisačke biskupije hodočastilo je u subotu 17.studenog u Svetište Gospe od utočišta u Aljmaš.  Hodočašće je organizirao Komicij Gospa Snježna iz Petrinje zajedno sa svim kurijama pripojenim komiciju tako su se put Aljmaša uputili legionari i vjernici iz Lasinje, Gradeca Pokupskog, Kravarskog, Viduševca, Gline, Male Gorice, Petrinje, Sela, Odre, Siska, Naselja, Kutine, Donje Kupčine, Pisarovine, Bregane, Šišljavića, Dvoranaca, i drugih mjesta gdje djeluju prezidiji Marijine legije.

Po dolasku u Aljmaš uputili smo se na kalvariju. Molitvu križnog puta predvodio je velečasni Alojz Kovaček upravitelj Župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, brat naše legionarke s. Slavice iz Petrinje.

Sve hodočasnike pozdravioje i predsjednik komicija Gospa Snježna b. Vlado Sučec: „Hvala dragom Bogu što smo ovdje okupljeni zajedno i hvala našem velečasnom Alojzu što će nam voditi hodočašće. Kao što svaki dobri Otac sina kori i opominje tako i naša Majka danas tako. Osim što ćemo joj danas reći svoj jade i molbe, možemo isto tako poslušati i njezine savjete. Danas dolazimo Majci dobrog savjeta, Gospi Aljmaškoj. Pozdravljam sve Marijine legionare, a pogotovo one koji to nisu. Želim da budemo jedno i da ovo hodočašće bude plodonosno“.

Nakon križnog puta uslijedio je obilazak samog prostora svetišta i crkve Gospe od utočišta. Tamo nas je s povijesti štovanja Gospe u Aljmašu upoznao rektor svetišta velečasni Ante Markić.

Saznali smo sve o dolasku Isusovaca s Gospinim kipom prije tristo godina u selo. Crkva i svetište su do temelja uništeni, a stanovništvo protjerano u jeku ratnih događanja 1991. godine. Iako je crkva tada bila minirana i sravnjena sa zemljom, kroz pregovore s mirovnim snagama međunarodne zajednice, dopušta se odlazak izaslanstva iz Hrvatske na stratište. Cilj je bio pretražiti ruševine i vidjeti može li se u njima pronaći Gospin kip. I gle čuda, nakon pretraživanja ruševina, izaslanstvo je pronašlo neoštećen kip! Iz Gosipnih ruku je jedino ukradeno žezlo te je skinuta i odnesena kruna s glave.  Godišnje ovdje dođe oko sto tisuća hodočasnika.

Nakon razgledavanja svetišta ukrcali smo se u svih pet hodočasničkih autobusa te se uputili u župnu crkvu sv.Ćirila i Metoda u Divaltovoj ulici u Osijeku gdje nam je velečasni Kovaček služio misno slavlje.

Prije misnog slavlja s prigodnim domjenkom i okrjepom dočekali su nas domaći legionari iz prezidija Marija Majka Milorđa.

Predsjednica kurije Posrednica svih milosti s .Ruža Drempetić se upoznala s predsjednikom komicija Gospa Snježna Petrinja b. Vladom Sučecom gdje su razmijenili iskustva o radu. Kratko smo razgovarali i sa s. Drempetić o radu Marijine legije u Osijeku. „Mi smo vrlo aktivni, nas u prezidiju ima devet aktivnih članova pri župi sv.Ćirila i Metoda te imamo sto i osamdeset molitvenih članova. Glavni apostolati su obilazak molitvenih članova te obiđemo bolesne i nemoćne kojima nas svećenici upute nakon blagoslova obitelji. U župi imamo dva doma. Jedan od njih je dom za psihički oboljele osobe gdje dva puta mjesečno za njih organiziramo i sudjelujemo u misnom slavlju s jednim svećenikom koji je zadužen za socijalne ustanove. Imamo jako puno posla i obaveza. Treba nam podmladak. Imali smo jedan prezidij mladih pa se raspao, nije opstao, djevojke su se uključile dalje.

Nakon misnog slavlja župnik Alojz se kratko obratio domaćim legionarima i hodočasnicima: „Bili ste dobri domaćini i od svoje strane učinili puno i svoju vjeru djelima potvrdili u znak prihvaćanja vas hodočasnika kao braće i sestara. Božji blagoslov neka nas sve skupa prati na svim našim putevima, da rastemo u vjeri, da dajemo odgovor na ovo Isusovo pitanje iz današnjeg evanđelja. ‘Kad Sin čovječji dođe ponovno na zemlju, hoće li naći vjere na zemlji?’ Neka nađe u našem srcu, u našem životu“.

Domaći legionari su potom održali mjesečni sastanak kurije dok su se hodočasnici nakon pozdrava uputili u autobuse i pošli svojim domovima.

(Marin Fran)

Pin It on Pinterest