20. sij 2014.

Blagdan svojih zaštitnika svetih Fabijana i Sebastijana svečano je u ponedjeljak 20. siječnja proslavilo mjesto Letovanić, dio župe Žažina. Svečano misno slavlje u istoimenoj kapeli predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, župnikom iz Gora vlč. Paškom Glasnovićem, župnikom iz Odre Sisačke vlč. Mladenom Vukom i domaćim župnikom vlč. Mladenom Vidakom.

Na početku pozdravivši okupljene biskup Košić posebno je pozdravio i zahvalio je g. Božidaru Škofaču slikaru i sakupljaču narodnog blaga Pokuplja i Turopolja, zauzetom vjerniku i voditelju Župnog zbora župe Žažina, a koji je ovih dana darovao Sisačkoj biskupiji petnaest autorskih slika, ulja na platnu, s prikazima sakralne tematike.

U homiliji govoreći o svetima Fabijanu i Sebastijanu biskup je podsjetio na njihov životni put, te istaknuo kako su obojica bili mučenici za vjeru i Krista iz vremena teških progona kršćana u Rimskom carstvu. „Oni su svojom krvlju i žrtvom dokazali da je vjera u Krista vrjednija i od samoga života na zemlji jer biti vjeran to znači zaslužiti nebesku nagradu. Ono što je zapisao sv. Ivan apostol u Otkrivenju: ‘Budi vjeran sve do smrti i dat ću ti vijenac života’, to je obećanje koje svima nama daje naš Gospodin, od nas on očekuje vjernost i u trenucima kada je teško“, rekao je biskup te dodao kako ta vjernost Bogu jedinome je česta pratiteljica kroz povijest sve do današnjih dana, pa su tako mnogi kršćani platili glavom i bili mučeni zbog vjere u Krista.

U nastavku biskup se spomenuo i mučenika novije povijesti. Tako je podsjetio kako se prije nekoliko tjedana u susjedom mjestu i župi Stari Farkašić molilo za u Drugom svjetskom ratu ubijenog župnika te župe Antuna Irgolića. „On je prije 70 godina, točnije 1943. godine ubijen i mučen od partizana samo zato što je bio katolički svećenik, te je kao takav prinio svoj život za Krista. I mnogi drugi su bili mučeni u naše dane. Bio je to i blaženi zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac, mučenik za vjeru. To mučeništvo, za sve nas je jedno stanje u kojem moramo, ako želimo biti vjerni Isusu, sudjelovati. Jer kaže sv. Ambrozije koji je napisao životopis sv. Sebastijana, da ovo vanjsko, fizičko, mučeništvo je samo jedan dio mučeništva i to nije za sve kršćane, ali ono drugo, duhovno mučeništvo, je za sve kršćane. Različiti su pokušaji zloga i zlih ljudi, koji nas neprestano duhovno muče. Mi kao vjernici moramo biti spremni na te kušnje da bismo u toj borbi i pobijedili. Svi smo mi u toj borbi. Kao što kaže Job ljudski je život borba, i mi u toj borbi sudjelujemo. To je borba dobra i zla, a da bismo bili kršćani moramo biti spremni na borbu i zajedno sa svetim mučenicima prinositi žrtvu kako bismo svjedočili svoju vjeru za Krista. Zato se njima koji nas danas okupljaju molimo da nam daju snagu da i mi izdržimo naše borbe“, zaključio je biskup Košić.

Nakon mise biskup je u pratnji svećenika posjetio i etnografsku zbirku u vlasništvu g. Škofača koja broji preko 2000 eksponata zaštićenih od Ministarstva kulture smještenih u tri drvene hiže (čardaka). Riječ je o jednoj od najvećih privatnih etno zbirki u Hrvatskoj.

Pin It on Pinterest