20. sij 2014.

Misno slavlje i središnju ekumensku molitvu za jedinstvo kršćana predvodio je, u nedjelju 19. siječnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za ekumenizam i dijalog vlč. Branimirom Motočićem, kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, vikarom katedralne župe vlč. Ivanom Faletarom i trajnim đakonom Danielom Milanom Jurićem. Na molitvi koja je slijedila, okupljenima su se pridružili sisački paroh o. Veselin Ristić i sisački paroh u miru protojerej stavrofor Petar Olujić iz Srpske pravoslavne Crkve, pastorica Evangeličke crkvene općine iz Kutine gđa Elina Braz de Almeida, kao i vjernici kršćanskih Crkava s područja Biskupije.

U homiliji, govoreći o pročitanoj Božjoj riječi i prvom čitanju u kojem prorok Izaija (Iz 49, 3.5-6) donosi Božje obećanje da će se on proslaviti u svom narodu Izraelu, biskup Košić je istaknuo kako Bog želi sabrati svoj narod, koji se raspršio, koji se sveo samo na „ostatak Izraelov“, te kako je Bog dakle, onaj koji okuplja svoju zajednicu, želi da bude zajedno, a ne raspršena. „Slika je to dakako za jedinstvo židovskog naroda, ali možemo reći i za Crkvu, koja je novi Izrael. U ovoj Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana, upravo od 18. do 25. siječnja, već više od sto godina (točnije od 1908.) kršćani svih zajednica mole se za jedinstvo. Međutim mi smo svjesni da su preduga stoljeća u kojima su se podjele među nama učvrstile i da mi sami ne možemo to riješiti i obnoviti izgubljeno crkveno jedinstvo. Stoga sam Bog dolazi. Prorok to naviješta: premalo je da dođe sluga, treba doći Mesija, koji je postavljen za svjetlo narodima“, rekao je biskup Košić te u nastavku dodao kako je Isus doista jedini Sin Božji, Bog koji je došao k nama ljudima, da bi nas oslobodio od grijeha ovoga svijeta. „On je donositelj Duha Svetoga koji nas, slabe ljude, posvećuje i čini da možemo živjeti božanski život. Grijeh svijeta je i podjela koja je vidljiva u Crkvi Božjoj. Ni Krist nije podijeljen, pa ni Crkva ne smije biti nego samo jedna. Ona to i jest, u svojoj duhovnoj dimenziji, jer posjeduje jednog istog Duha, ali nije i u svojoj pojavnoj vanjskoj dimenziji. Zato se mi želimo i moramo moliti: da Krist podari mir svojem vjernom narodu, da nas razlike ne udaljuju, da ne budu prevelike i da ne ostanu zauvijek razdjelnice među nama, nego da nas obogaćuju i čine svjesnima kako smo, premda različiti, u Kristu Gospodinu svi koji u njega vjerujemo – jedno“ rekao je biskup na kraju homilije.

Biskupova homilija u cijelosti

Obraćajući se okupljenim vjernicima u zajedničkoj molitvi za jedinstvo kršćana koja je slijedila, biskup Košić je rekao kako podjele koje su već od početka nastajale u Crkvi Božjoj nisu očito od Boga, nisu željene od Krista, nisu izraz božanske naravi Crkve, nego su odraz ljudskog i grješnog elementa koji je prisutan u svakoj ljudskoj zajednici. Međutim mi kršćani znamo da Crkva nije samo ljudska organizacija, neki skup istomišljenika, ljudi okupljeni oko neke zemaljske svrhe ili cilja. „Mi u Crkvu vjerujemo jer je ona osobita zajednica, zajednica čovjeka i Boga, zajednica čije zajedništvo čine ljudi, ali koje povezuje Bog. Zato je ona otajstvo, i zato je ona predmet vjere“, rekao je biskup te još zaključio kako „što je više Crkva božanska, to je više jedno, a što je više ljudska, ima u sebi više podjela“. Biskup je podsjetio i na knjigu kardinala Waltera Kaspera, čiji je sam naslov već dovoljno znakovit, a koji glasi „Ne postoje dva Krista“, te istaknuo kako doista, kad govorimo o tome da postoje različite kršćanske zajednice i Crkve, ta podjela može značiti da među nama ljudima koji u Krista vjerujemo postoje razlike, ali ne smije to značiti – ne znači – da postoje dva ili više Krista. „Krist je naime samo jedan! Kako pak, također po nauku sv. Pavla, i Crkvu trebamo smatrati Kristovim tijelom (1 Kor 12), to znači da je Crkva – Krist. Između Crkve i Krista treba staviti znak jednakosti. Ukoliko to nije moguće, nešto s Crkvom nije u redu, ona nije vjerodostojna. Zato smo, braćo i sestre, ovog molitvenog tjedna okupljeni na molitvu da dragome Bogu uputimo žarku molitvu da nas oslobodi naših zemaljskih, uskogrudnih želja i misli, da nas ispuni svojim Duhom Svetim ujediniteljem – jer on je Duh Isusa Krista, Duh koji Crkvu ispunja, vodi i ujedinjuje (Predslovlje D.S.), kako bi lice Crkve – bila to Katolička, Pravoslavna, Evangelička ili koja druga kršćanska zajednica – zablistalo u svijetu kao drugi Krist, kao zajednica onih koji znaju da pripadaju jednom Kristu i koji su u njemu jedno. Molimo Gospodina za tu širinu, za prihvaćanje drugih i drukčijih, molimo Gospodina da nas nauči služiti a ne gospodovati, molimo Gospodina da nas oslobodi podjela među nama i da nam podari mir“, poručio je još biskup Košić.

Biskupov govor u cijelosti

Pastorica gđa. Elina Braz de Almeida izrazila je veliku radost što može biti i moliti među braćom i sestrama u Kristu, te istaknula kako Isusovo ime je i danas ime koje nas jedino može spasiti i koje nas jedino iskreno sjedinjuje. „Isus nas sjedinjuje sa sobom i s drugima. Zajedništvo kršćanina je zajedništvo u samom Isusu. Bez Isusa ne bismo poznali Boga, ne bismo znali pozvati njega za pomoć ili dolaziti k njemu. Ali bez Isusa ne bismo poznali ni našeg bližnjega, našeg brata, i ne bismo znali dolaziti k njemu. Kršćansko zajedništvo nije neka filozofija ili visoka ideja nego Božja stvarnost. I to možemo doživjeti upravo sada i ovdje. Čim bliže smo Bogu tim bliže smo i našem bližnjem. A čim bliže smo Boga i jedan drugoga tim manje vidimo stvari koje bi nas mogle razlikovati jedan od drugoga“, rekla je pastorica Braz de Almeida.

Govor pastorice Braz de Almeida

Sisački paroh o. Veselin Ristić poručio je kako se treba radovati ovakvim skupovima kada svi zajedno molimo gospodinu Bog da nas prosvijetli, ujedini i da nam podari mir i blagostanje. Ristić je rekao i kako kada je Bog stvarao svijet, stvorio je čovjeka i ženu, bez podjela usađenih u današnje ljude, te kako to pokazuje da nisu bitne nacije i razlike u vjerovanju, već tko je naš predvoditelj, a to je Bog svemogući. Na kraju, upozorio je i kako se u današnjem burnom svijetu događa veliki progon kršćana, te kako je više od ičega potrebna molitva, zajedništvo i ujedinjenje.

Misno slavlje animirao je Zbor mladih katedralne župe, a u animiranju molitve pridružili su im se mladi iz Evangeličke crkvene općine u Kutini.

Nakon mise i molitve druženje vjernika kršćanskih Crkava s područja Biskupije nastavljeno je u Pastoralnom centru katedralne župe.

{youtube}ohoTNLjIzOY{/youtube}

Pin It on Pinterest