18. kol 2012.

Treće hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke predvodio je u subotu 18. kolovoza sisački biskup Vlado Košić zajedno s brojnim svećenicima Biskupije te petnaestak tisuća vjernika.

Hodočašće je započelo dan ranije u petak 17. kolovoza Drugim hodočašćem mladih Sisačke biskupije na kojem se okupilo stotinjak mladih od koji je većina više dana pješačila do Marije Bistrice iz Budaševa, Gora, Siska i drugih krajeva. U svom večernjem programu mladi vjernici predvođeni povjerenikom za pastoral mladih vlč. Brankom Koretićem pripremili su tom prigodom za biskupa Košića i okupljene hodočasnike prezentaciju o ljetnim duhovnim susretima ostvarenima u Malom Lošinju i Taizeu, te osvrt na SHKM u Sisku kroz svjedočanstva, fotografije i pjesmu. Ovaj prvi dan hodočašća završen je putem svijetla, koji je predvodio sisački biskup, te molitvenim bdijenjem u bistričkoj bazilici.

Središnji dio hodočašća vjernika Sisačke biskupije bilo je euharistijsko slavlje koje je uz koncelebraciju brojnih svećenika predslavio biskup Košić, te na kojem su sudjelovali članovi brojnih udruga i društva s područja Sisačke biskupije predvođeni Dragom Martinacem, zamjenikom sisačkog gradonačelnika.

U prigodnoj homiliji biskup Košić se osvrnuo na Godinu mladih Sisačke biskupije, a koja još traje, te na protekli Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku i na poruke koje je taj Susret ostavio. To su prije svega svijest i odgovornost za budućnost Crkve i Domovine koju su mladi pokazali, velika radost u vjeri i zbog vjere u Krista u rijeci svijetla koja je prošla sisačkim ulicama, te doživljena vrijednost pruženog gostoprimstva. „Kada bismo samo ove tri poruke ponijeli u svojim srcima sa Susreta hrvatske katoličke mladeži i ugrađivali ih u svoj život i u svoje svakodnevne odnose, puno bismo naučili, veoma bismo se obogatili. A to je i bio cilj ovog Susreta. Sigurno je da je moja želja i želja svih nas u Crkvi da mladi znaju i neprestano – a ne samo u dva dana, svake druge godine – doživljavaju da su oni dobrodošli u Crkvi, da su oni potrebni, da im Crkva otvara vrata za njihove inicijative i da su – oni Crkva. To je na poseban način moguće onda ako su se sada probuđeni mladi pronašli u našim župnim zajednicama i ostali aktivni i zauzeti u prihvaćanju pojedinih zaduženja i župnih djelatnosti“, rekao je biskup i pozvao svećenike, vjeroučitelje, redovnice i sve one koji rade u pastoralu Crkve s mladima da ih i dalje nastave okupljati s naglaskom na usmjerenje prema zrelosti i prihvaćanju odgovornosti za sebe, Crkvu i Domovinu.

Homilija u cijelosti

Fotogalerija

Pin It on Pinterest