16. kol 2012.

Župa sv. Roka u Kratečkom svečano je u četvrtak 16. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika. Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s upraviteljem župe o. Mirkom Sadakom i brojnim svećenicima Dubičko-kostajničkog dekanata.

U pozdravnom govoru o. Sadak se zahvalio biskupu Košiću na dolasku u ovu malu župu u kojoj je na žalost sve manje stanovnika, pohvalio malobrojne ali aktivne župljane, ali i naglasio kako je ove godine imao tri vjenčanja i četiri krštenja što daje nadu za bolje sutra.

U prigodnoj homiliji govoreći o životu sv. Roka sisački biskup je istaknuo kako je sv. Rok uzor koji je svoj život posvetio njegovanju i brizi bolesnika, ne štedeći se i ne misleći na sebe. U njegovom životu možemo vidjeti temeljne kršćanske stavove koje bi i mi trebali usvojiti. To je prije svega da bi nam Bog trebao biti na prvome mjestu kakve god okolnosti bile u kojima živimo. Tako je i sv. Rok na Isusovu riječ da sve proda i da sve podijeli siromasima, te slijedi njega doista to i učinio. Želio je u životu posvetiti se samo Bogu. Na kraju je biskup zahvalio župljanima na trudu i požrtvovnosti koju su uložili prilikom organizacije SHKM u svojoj župi, podsjetio kako se još uvijek nalazimo u Godini mladih Sisačke biskupije i pozvao na molitvu i brigu za njih u ovim teškim vremenima.

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi župnog mješovitog zbora te broji vjernici koji su na ovo slavlje pristigli u tradicionalnim narodnim nošnjama ovoga kraja.

 

Pin It on Pinterest