18. kol 2012.

U organizaciji Zagorske udruge uzgajivača konja, a pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije održano je 19. kolovoza deseto vozočašće konjskim zapregama na Mariju Bistricu, na koje je sudjelovalo 70 zaprega. Kao i proteklih devet godina vozočašćem se čuva stari običaj hodočašćenja koji traje od 1911. godine, nakon što je prvi vlak dovezao “romare” na željezničku stanicu Zlatar Bistrica, a oni su onda krenuli dalje konjskom zapregom.

Središnje misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca uz koncelebraciju brojnih svećenika predslavio je sisački biskup Vlado Košić. U homiliji biskup Košić osvrnuo se na prijateljstvo s Kristom i prijateljstvo prema bližnjem. “Mi znamo da ima puno ponuda te nazovimo to duhovne hrane koja nam se nudi na tržištu današnjega svijeta. Mediji nas bombardiraju kupite ono, uzmite ono, gledajte ovo, slušajte ono, i sve to zapravo hoćemo li ili nećemo hrani našu dušu. Kao i dobra literatura kada uzmemo neku lijepu knjigu i razmišljamo o likovima tog romana ili pripovijetke, kada slušamo neku lijepu glazbu koja nas može izgrađivati da u nama pobudi osjećaje, emocije uzvišenosti. Evo svaka umjetnost možemo reći je hrana duše, ali još više i na prvom mjestu hrana smo mi jedni drugima. Mi smo prijatelji jedni drugima i pozvani smo da kao zajednica Isusovih učenika budemo braća i sestre, da jedni druge hranimo svojom ljubavlju, svojom brigom, svojom pažnjom, svojom zauzetošću. Zato nas i Isus okuplja da nas On hrani u svetoj Euharistiji samim sobom. Evo tu nam daje kruh i vino te znakove svoje prisutnosti i trajne nazočnosti da nas duhovno izgrađuje, da nas hrani da ne budemo neishranjeni i mlaki kršćani koji jedva životare nego da budemo životni, da imamo snage, da imamo upravo te duhovne unutarnje snage”, istaknuo je biskup Košić.

Proteklih devet godina to je vozočašće postalo i međunarodno, tako da u njemu sudjeluju i kočije i konji iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

(IKA)

Pin It on Pinterest