22. lip 2011.

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak 23. lipnja mons. Vlado Košić, sisački biskup predvodio je misno slavlje u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u koncelebraciji s mr. sc. Antunom Senteom, katedralnim župnikom i vlč. Matom Malekinušićem, katedralnim vikarom. Nakon mise sisački biskup Vlado vodio je tijelovsku procesiju ulicama grada Siska.

HOMILIJA
U prigodnoj homiliji biskup Vlado je istaknuo kako danas Crkva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje, kojim želi svjedočiti svoju ljubav prema Gospodinu koji je ostao trajno nazočan pod prilikama Kruha i Vina u Euharistiji. Posebnost je današnjeg blagdana – tzv. tijelovska procesija kojom vjernici kroz stoljeća svjedoče da se Kristu Gospodinu klanjaju ne samo u Crkvi nego da ga žele unijeti u svoj svakodnevni životni prostor, na ulice i trgove svojih gradova i sela, jednom riječju da vjera u Krista ne može i ne smije ostati samo „privatna stvar“ nego – u društvu vidljiva i prepoznatljiva.

Nemoguća je vjera bez svoje vidljivosti, bez angažmana u obitelji, u društvu, u javnosti. Ne postoji „privatna vjera“. Upravo je to poruka blagdana Tijelova. Ni Krist Gospodin nije ostao samo Bog – dalek, transcendentan i nevidljiv – nego se utjelovio, tj. postao je vidljiv u ljudskom tijelu, u jednoj sasvim konkretnoj ljudskoj egzistenciji. On je pravi Bog i pravi čovjek. To „tijelovo“ – tj. tjelesno ili još točnije: vidljivo kršćanstvo naša je trajna zadaća. Stoga razmišljajmo o tome kako „utjeloviti“ svoju vjeru, kako učiniti vidljivom naša uvjerenja savjesti i naš život s Kristom. To pak poistovjećenje s Kristom znači ujedno i njegovu zauzetost u društvu. Rekli bismo danas: Tko se Kristom hrani, Kristom postaje i kao Krist mijenja društvo i sav svijet da postane bolje. To pak znači da se Kristom hranjen i s Kristom identificiran kršćanin nalazi u svim područjima društvenog života da bi taj život prožeo Kristom. To je i svijet ekonomije, i svijet politike, i svijet kulture, i sporta, odgoja, znanosti i umjetnosti. Upravo sav život, sve sfere i sva područja kršćaninova života i djelovanja trebaju pokazivati da je među nama Krist, da je po nama prisutan Onaj koji spašava svijet, Onaj koji hrani svijet – svojim Duhom da postane produhovljen, božanski i svet, rekao je biskup Košić u prigodnoj homiliji.

Ljepoti tijelovske svetkovine doprinijeli su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem Jelene Blašković, te prvopričesnici koji su laticama cvijeća „pravili put“ Kristu u presvetom oltarskom sakramentu. AS

Foto: Marija Zaloker

Pin It on Pinterest