23. lip 2011.

Biskup sisački mons. Vlado Košić na blagdan Svetog Ivana Krstitelja 24. lipnja predvodio je misno slavlje u lekeničkoj crkvi Presvetog Trojstva i Svetog Ivana Krstitelja na kojem je svečano proglašena nova župa Lekenik. Nova župa Svetog Ivana Krstitelja u Lekeniku obuhvaća sela Lekenik i Lekenička poljana, kako je napisano u dekretu osnivanja nove župe, koji je na početku euharistijskog slavlja pročitao župnik župe Uznesenja BDM u Pešćenici preč. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije.

Slavlju su bili nazočni vlč. Mladen Vidak, upravitelj župe Žažina, Novi Farkašić, Šišinac i Mala Gorica, načelnik općine Lekenik gosp. Marijan Crnkoci, predstavnici pojedinih političkih stranaka, kulturnog života kao i mjesnih udruga, te mnoštvo župljana. Posebno su se isticali članovi KUD-a iz Lekenika i Lekeničke poljane, koji su bili obučeni u narodne nošnje i predvodili pjevanje.

foto galerija

Biskup Vlado u svojoj homiliji rekao je da Crkva danas slavi rođendan Svetog Ivana Kristitelja, a Lekenik slavi rođendan svoje župe. Sveti Ivan imao je značajke po kojima i nama treba biti uzor za nasljedovanje: znao je svoje granice – nije se izdavao za Mesiju, već je jasno rekao da on nije Krist nego da on njemu nije dostojan biti ni sluga tj. odriješiti mu remenje na obući, nadalje bio je hrabar u zastupanju načela, osobito moralnih – tako da je kralju Herodu otvoreno predbacio da ne smije imati ženu svoga brata, za što je podnio i mučeničku smrt, a nadasve njegov je doprinos što je ne samo pripravljao narod za Kristov dolazak nego ga je i pokazao govoreći „Evo jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta!“

U izvršenju te zadaće nasljedovanja Svetog Ivana pomoći će i novouspostavljena župa u Lekeniku, koji se proširio i prerastao Pešćenicu, postao općinsko središte te ima crkvu, a Biskupija obnavlja i župnu kuću da u njoj može stanovati i raditi svećenik kojeg će biskup poslati.

Poslije mise slavlje se nastavilo pjevanje KUD-ova ispred crkve te domjenkom u Osnovnoj školi u Lekeniku.

Pin It on Pinterest