2. stu 2013.

Na svetkovinu Svih svetih, u petak 1. studenog, sisački biskup Vlado Košić predslavio je euharistiju ispred crkve Pohoda Blažene Djevice Marije na  sisačkom Viktorovcu, u neposrednoj blizini Gradskog groblja Viktorovac. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik vlč. Marko Karača, domaći župnik vlč. Branko Koretić i brojni svećenici Sisačko-katedralnog dekanata.

U homiliji biskup je podsjetio kako danas slavimo nebesku Crkvu, braću i sestre u slavi, i to ne jednog sveca ili više njih, nego upravo sve svete zajedno, sve one koji su spašeni i dionici su nebeskoga Kraljevstva, ali i kako bismo se na ovaj dan trebali sjetiti i tolikih mučenika koji su svojom žrtvom za druge omogućili našim naraštajima mir i slobodu. To su poginuli u Drugom svjetskom ratu i poraću, čiji se grobovi još uvijek ne znaju i skrivaju, te oni koji su u Domovinskom ratu dali živote za svoju obitelj i svoju djecu, za čitavu našu Domovinu.

Biskup je istaknuo i kako danas možemo promatrati Isusove riječi o svetosti i unutar velike i važne zadaće, koju mi vjernici imamo, a to je – čuvati i promicati obitelj „Bog je stvorio čovjeka kao „muško i žensko, da njih dvoje budu jedno tijelo“ (Post 1,27; 2,24). „Naime, danas je upravo takvo shvaćanje obitelji ugroženo. Ono što je kao naravna ustanova stoljećima bilo samo po sebi razumljivo danas je dovedeno u pitanje. I kod nas se želi na mala vrata, a onda potom i na velika, uvesti neke druge oblike zajedničkog života ljudi i – proglasiti ih brakom i izjednačiti ih s obitelji. No, to nije Božja volja, tako nije bilo na početku. Ako Crkvu shvaćamo kao veliku obitelj, ako osobito sve svete u Crkvi – kao njezine najbolje članove i uzor svima shvaćamo jednom velikom zajednicom, okupljenom oko svoga Oca Stvoritelja, tada ćemo i među svecima naći, s jedne strane veliko poštovanje prema instituciji obitelji, a također s druge strane i one svete koji su sami na ovaj ili onaj način imali obitelji ili bili članovi obitelji“, rekao je biskup te dodao kako je česta predodžba o svetima da oni nisu bili u obitelji, zbog jako puno svetih svećenika i redovnika, redovnica, ali ima i onih koji su živjeli u obitelji poput Blažene Djevice Marije i sv. Josipa koji su živjeli u Svetoj obitelji.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup je upozorio kako danas osobito treba štititi brak kao svetinju jer su se sile zla uprle svom snagom da tu svetost i da to dostojanstvo zamrače i bace u blato, da obezvrijede ono što je sveto i časno. „Ako i nisu sveci živjeli u braku, svi su nikli iz obitelji, kao plod ljubavi svojih roditelja, često svetih očeva i majki. Iskustvo obiteljskog života svim je kršćanima poznato i svi mi potječemo iz obitelji, svjesni da smo neizmjerno dužni svojim roditeljima i da moramo njima biti beskrajno zahvalni za sve ono što su nam oni darovali. Upravo u obitelji djeca najprije uče o Bogu, uče se moliti, uče odakle smo i kamo idemo, u obitelji primaju s materijalnom i duhovnu hranu, onu ljepotu života u zajedništvu, radost zbog dara vjere i zahvalnost Bogu i ljudima. Sve je to upravo svetost. A ona potječe iz svetosti obitelji. Zato moramo sve učiniti da zaštitimo svetost braka i obitelji“, poručio je biskup te na kraju pozvao i potaknuo okupljene na izlazak na referendum za mjesec dana na kojem se treba dati glas za brak kao zajednicu muškarca i žene, te da tako zaštitimo od Boga ustanovljenu obitelj kao jedino naravno mjesto života, odgoja i rasta u čovječnosti, a to znači i u svetosti.

Nakon misnog slavlja, biskup se sa svećenicima i više stotina okupljenih vjernika u procesiji uputio do središnjeg križa Gradskog groblja gdje su molili za pokoj svih duša čiji su posmrtni ostaci pohranjeni na ovom groblju.

Ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su članovi župnog zbora pod vodstvom profesorice crkvene glazbe Dore Gazibare, te brojni bogoslovi i sjemeništarci.

 

 

 

Pin It on Pinterest