1. stu 2013.

Noć uoči svetkovine Svih svetih, u četvrtak 31. listopada u župnoj crkvi sv. Lovre, mladi župe pod vodstvom časne sestre Vesne Lagetar pripremili su molitveno bdijenje nakon večernje mise.

„Želimo vratiti puninu kršćanskog smisla uoči Svih svetih ugrožene nametnutim novopoganskim običajem „Halloween“ ili „Noći vještica“. Također, želja je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina“, kazala je s. Vesna.

Bdijenje je započelo simboličnim prinosom svakodnevnog tereta koji pritišće i opterećuje ljude današnjice. Tako su mladi ostavili školske brige, otuđenost kao posljedicu ovisnosti o mobitelima i kompjuterima, te alkohol i druge poroke. Ostavivši teret, slobodna srca dolazimo k Isusu koji nam poručuje: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.“

U sklopu bdijenja, mladi članovi Marijine legije izveli su kostimirani scenski prikaz iz života proroka Amosa te na taj način prenijeli prisutnima poziv na svetost, poziv koji je upućen svakom od nas.

Uslijedila je procesija i  klanjanje pred Presvetim uz razmatranja i pratnju duhovne glazbe.

Večer je završila uz misao vodilju cijeloga bdijenja: Svetac se ne rađa, svecem se postaje – svaki dan.

Jasmina Fran

Pin It on Pinterest